Fudbal

Totenhem zakoračio u četvrtfinale, Real pred kraj srušio Ajaks

Totenhem zakoračio u četvrtfinale, Real pred kraj srušio Ajaks
Foto: Tanjug/AP | Totenhem zakoračio u četvrtfinale, Real pred kraj srušio Ajaks

Fudbaleri Totenhema zakoračili su u četvrtfinale Lige šampiona nakon pobjede nad Borusijom Dortmund, dok su igrači Ajaksa kod kuće poraženi od aktuelnog prvaka Evrope Realom iz Madrida.

Totenhem - Borusija

Bio je to odličan meč u kojem je tim Maurisija Poketina pokazao znatno više i poslije ubjedeljive pobjede tim iz Londona je praktično nadomak plasmana među osam najboljih.

Pobjeda je ostvarena bez dva možda i najbolja igrača, Harija Kejna i Dele Alija, ali svejedno, blistali su Son, Vertongen, Eriksen, tako da se odsustvo reprezentativaca Engleske nije osjetilo.

S druge stene ni trener Borusije Luisijen Favr nije mogao da računa, što zbog povreda, što zbog bolesti na Julijana Vajgla, Paka Alkasera, Manuela Akanđija, Marka Rojsa i Lukasa Piščeka.

Oba tima su dosta oprezno ušli u duel. Totenhem sa uobičajeno visokim presingom, ali i sad dosta grešaka na sredini, naročito u predaji lopte.

Ipak, Englezi su prvi stigli do prilike za gol. Sančez je loptu proslijedio glavom u kazneni prostor, na desetak metara od gola prihvatio je Lukas, uslijedio je snažan šut, ali za malo kraj lijeve stative.

Poslije početnog grča, igrači Borusije su se opustili, počeli svoju igru od noge do noge, uslijedilo je nekoliko odličnih akcija, a Kristijan Pulišić u 15 minutu našao se oči u oči sa Ljorisom, ali je njegov šut u bliži, desni ugao, golman Totenhema odrbranio.

Šut je oprobao i Aksel Vitsel u 20. minutu, da bi s druge strane uzvratio i Eriksen u 34. minutu, ali neprecizno, poslije njegovog udarca lopta je otišla visoko preko gola. 

U posljednjem minutu prvog poluvremena, najbolja prilika za goste. Džejson Sančo je prošao po desnoj strani, centrirao je na peterac, tu je skočio Dan-Aksel Zagadu, ali je Ugo Ljoris sjajjno intervenisao, zaustavio je loptu koja je išla u donji desni ugao.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme, tačnije u 47. minutu - gol! Prva prava akcija Totenhema u nastavku, Vertongen je odlično centrirao sa lijeve strane, pronašao je Sona na petercu, reprezentativcu Južne Koreje nije bilo teško da loptu smesti u mrežu - 1:0.

Zanimljivo, bio je to njegov čak deveti gol u mečevima sa Borusijom i 11. od posljednjih 16 koliko je postigao Totenhem.

Jan Vertongen je poslije asistencije kod gola, imao priliku i sam da ugrozi gol njemačke ekipe i to u 59. minutu, ali kao ni Topbi Aldervireld dva minuta kasnije poslije kornera, nije uspio da zatrese mrežu.

Lukas je priprijetio u 76. minutu, a s druge strane, gosti nisu uradili ništa i u samom finišu stigla je kazna.

U 83. minutu na centaršut sa desne strane, sjajno je reagovao jan Vertongen za 2:0.

Tek što je ušao na teren u 84. minutu, Fernando Ljrente je dva minuta kasnije stigao da se upiše u strijelce. Poslije kornera sa lijeve strane visoko je skočio i loptu glavom poslao kraj lijeve stative za velikih i ubjedljivih 3:0. 

Ajaks - Real Madrid

Baš kao ni u prvoj utakmici ni u ovoj na poluvremenu nije bilo golova, ako se ne računa onaj koji su domaći igrači postigli, a koji su sudije poništile nakon provjere.

U vrlo intenzivnom i atraktivnom meču Real je poveo u 60. minutu golom Karima Benzeme posle sjajnog prodora 18-godišnjeg Vinisijuas Žuniora.

Međutim, 15 minuta prije kraja Hakim Zijeh koristi idealno proigravanje Davida Neresa sa leve strane i matira nemoćnog Tiba Kurtou za 1:1.

Real se povukao u završnici meča, Ajaks je pojurio preokret, ali je to skupo koštalo "kopljanike". Madriđani četiri minuta prije kraja brzom kontrom stižu do novog vođstva i pobjede 2:1 pogotkom rezerviste Marka Asensija.

Meč je obilježila i upotreba VAR tehnologije koja je poništila gol Ajaksa u finišu prvog poluvremena, zbog nedozvoljene pozicije Dušana Tadića.

Iako je Real imao više šuteva u okvir gola, konstantno vršio pritisak na golmana Onanu sa 11 šuteva, može se reći da je Ajaks nadigrao prvaka Evrope u prvih 45 minuta.

Kopljanici" su uglavnom diktirali svoj ritam igre, te bili bliži vođstvu na "Johan Krojf Areni".

Mladi amsterdamski tim je bez imalo respekta ušao u duel sa trostrukim uzastopnim prvakom i od starta krenuo ofanzivno ka golu Tiba Kurtoe.

Predvodio ih je Dušan Tadić koji je izluđivao odbranu Reala, a konstantno je od njega strepio i Garet Bejl kada se Velšanin vraćao da pomogne svojim defanzivcima. 

Upravo je Tadić bio najbliži pogotku, ali nije imao sreće. Poslije prvog kiksa Realove odbrane dobio je loptu u kaznenom prostoru, umakao je Ramosu i šutirao skoro za tla, ali pogađa stativu.

Desetak minuta kasnije servirao je Hakimu Zijehu zicer, koji Marokanac ne koristi, da bi u 41. minutu Ajaks konačno uspio da zatrese mrežu Reala.

Sjajno se poslije kornera u petercu snašao Nikolas Taljafiko, koji koristi kiks Kurtoe i odbijenu loptu glavom ubacuje u gol.

Međutim, prvi put u istoriji VAR je upotrijebljen u Ligi šampiona i nije obradovao "kopljanike". Sudija Damir Skomina je poslije gledanja usporenog snimka konstatovao da je Tadić bio u nedozvoljenoj poziciji, najbliži golmanu Reala koga je pritom i blokirao, pa je poništen pogodak Ajaksa.

Meč je nastavljen u jakom ritmu i u drugom poluvremenu, odmah su oba tima imala po šut na gol, ali Onana i Kurtoa brane udarce Benzeme i Neresa.

Ajaks postepeno opet preuzima inicijativu, ali "kopljanici" nisu bili ni približno opasni u završnici kao u prvih 45 minuta.

Vezisti i defanzivci Reala su mnogo lakše izlazili na kraj sa udarnim iglama Ajaksa Tadićem i Zijehom, koji su teško dolazili do kaznenog prostora.

A onda je u jeku napada Ajaksa uslijedio hladan tuš za domaći tim. Visnisijus Žunior dobija fantastičnu dubinsku loptu na lijevoj strani i zaleće se ka kaznenom prostoru. 

Prvo je pobjegao Mazruiju koga je usput "patosirao", a potom naređao još nekoliko igrača Ajaksa prije nego što je servirao zicer Karimu Benzemi koji sa 8-9 metara zakucava loptu u mrežu i postiže 60. gol u LŠ (0:1).

Uslijedio je novi pritisak Ajaksa koji je teško stizao do kaznenog prostora Reala. Međutim, 15 minuta prije kraja "kralj" je kapitulirao.

Oduzeli su "kopljanici" loptu u sredini terena i ekspresn izbacili na lijevoj strani Neresa, koji brzo šalje loptu u peterac direktno do Zijeha koji trese mrežu iza Kurtoinih leđa (1:1).

Ajaks je imao inicijativu do kraja meča, Real se bez Bejla i Benzeme fokusirao na odbranu prednosti zahvaljujući golu u gostima.

Međutim, ofanzivna igra je skupo koštala "kopljanike", Real iz kontranapada u 86. minutu stiže do pobjede u Amsterdamu.

Vaskes iz sredine pronalazi usamljenog Karvahala na desnoj strani, on prilazi kaznenom i pravovremeno šalje dijagonalu kroz srce šesnaesterca, lopta prolazi između golmana i defanzivaca Ajaksa do Marka Asensija koji na drugoj stativi samo podmeće loptu i donosi veliku prednost Madriđanima (1:2).

U nadoknadi vremena Dolberg je imao stopostotnu šansu za izjednačenje, ali je slabo zahvatio loptu koja je odskočila, a Kurtoa jednom rukom brani.

Revanš meč u Madridu na programu je 5. marta. 

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije