Fudbal

Tragična sudbina, fudbaler bježao iz Avganistana, stradao pod točkovima aviona

Tragična sudbina, fudbaler bježao iz Avganistana, stradao pod točkovima aviona
Foto: N.N. | Tragična sudbina, fudbaler bježao iz Avganistana, stradao pod točkovima aviona

Strašne scene već danima stižu iz Avganistana, a ogroman strah je nešto što prevladava na licima prisutnih ljudi, koji se nadaju da će se pronaći način da se što brže evakuišu iz epicentra dešavanja, iz prijestonice zemlje Kabula.

Međutim, u tom strahu vidjeli smo i nekoliko tragičnih poteza, poput onog kada se masa ljudi zakačila za avion američke vojske koji je u tom momentu hvatao zalet na pisti. Svi oni su vrlo brzo popadali na zemlju, mnogi i poginuli, nakon što je avion uzleteo. Neki su bili smrskani nakon što je hidraulika aviona uvukla stajne trapove.

Jedan od momaka koji su poginuli upravo tako što se zaglavio između točkova aviona je mladi fudbaler Avganistana Zaki Anvari, prenosi "Dejli Miror", a njegovi su ostaci identifikovani po slijetanju. Te vijesti podijelio je novinar Babag Tagvae.

"Veoma je tužno čuti da je jedan od onih koji su pokušali da napuste Kabul tako što su se hvatali za gume za slijetanje aviona prije nekoliko dana mladi igrač Avganistana Zaki Anvari", napisao je Tagvae.

Avion je zbog problema koji su nastali s kočionim sistemima morao da sleti u Katar, kako bi bezbjednost svih putnika u njemu bila zagarantovana. Govoreći o Anvariju, on je na Facebooku nekoliko dana uoči tragedije objavio fotografiju sa srceparajućom porukom.

"Ti si slikar svog života. Nemoj da daješ četkicu bilo kome drugom", napisao je Zaki Anvari.

Živeo je u Kabulu i bio je učenik srednje škole. Od 16. godine takmičio se u mlađim kategorijama avganistanske fudbalske selekcije, a njegovi prijatelji ne mogu da prežale što ga više nema među njima.

Povratak talibana na vlast poremetio je sve u zemlji. Sportisti Avganistana neće putovati na Paraolimpijske igre u Tokiju, a kako se navodi - od bavljenja sportom će zbog straha od talibana morati odustati sve ženske selekcije u svim sportovima.

Zakia Kudadadi trebalo je da postane prva paraolimpijka u istoriji ove države, ali neće dobiti šansu pokazati koliko je dobra u tekvondou baš kao ni bacač diska Hosain Rasuli.

Šef reprezentacije Arian Sadiki rekao je da nisu uspjeli na vrijeme da pobjegnu iz zemlje nekim od letova prije nego što su talibani stigli u Kabul. Teško su podnijeli saznanje da je sav rad i trud bio uzalud.

"Bili su jako uzbuđeni zbog svega. Trenirali su gdje god su mogli, u parkovima i baštama. Zakia bi bila prva avganistanska sportistkinja koja je učestvovala na POI. Ovo je trebalo da bude istorija u nastajanju. Zakia bi bila odličan uzor ostalim ženama u zemlji. Posljednjih godina dogodio se veliki napredak u sportu. I u ženskoj i u paraolimpijskoj konkurenciji. Za vrijeme talibanske vlasti mnogi nisu imali šansu da se takmiče kao sportisti. To pravo u potpunosti je oduzeto ženama. Slama mi se srce kad to vidim", rekao je Sadiki.

Tog scenarija neće biti pošteđena ni ženska fudbalska reprezentacija Avganistana. Njihova trenerica Kalida Popal je svoje igračice zbog straha od talibana savjetovala da obrišu profile na društvenim mrežama, da obrišu sve fotografije te da pobjegnu i sakriju se na sigurno.

"Srce mi se slama jer smo svih ovih godina radili na tome da one postanu ravnopravan dio društva, a sada im moram govoriti da umuknu i nestanu. Njihovi životi su u opasnosti", između ostalog je izjavila Popalova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije