Fudbal

Traži se krivac za napad na trenera Sarajeva, neredi i u Tuzli

Traži se krivac za napad na trenera Sarajeva, neredi i u Tuzli
Foto: N.N. | Traži se krivac za napad na trenera Sarajeva, neredi i u Tuzli

Divljački čin navijača Zrinjskog, koji su neposredno nakon derbija sa Sarajevom (2:2) kamenom u glavu pogodili pomoćnog trenera Sarajeva Muhameda Džakmića, zgrozio je sportsku javnost. Nastavak divljaštva sa bh. stadiona viđen je danas u Tuzli, gdje su verbalno napadnuti čelnici Širokog Brijega nakon pobjede protiv Slobode (1:0).

Nekadašnji kapiten Sarajeva Džakmić zadobio je u subotu povredu glave, nekoliko šavova, a iz "bordo" kluba su najavili da će pokrenuti krivične i građanske postupke protiv odgovornih pravnih i fizičkih lica zbog nanošenja povreda treneru Džakmiću.

Bilo je više nego mučno vidjeti scene sa stadiona "Pod Bijelim brijegom" kada su domaći tifozi sa zapadne tribine tvrdim predmetima (kemenje, flaše…) zasuli klupu tima sa "Koševa". Najdeblji kraj je izvukao Džakmić, koji je u jednom trenutku izgubio svijest, a na svu sreću njegovo stanje je stabilizirano pri dolasku u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru. Samo pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija, a ono što ohrabruje jeste da su odmah po nemilom događaju fudbaleri domaćih pritrčali povrijeđenom Džakmiću u pomoć, te molili navijače da prestanu sa gađanjem.

Igranje pred djelimično praznim tribinama i visoka novčana kazna sankcije su koje očekuju HŠK Zrinjski zbog incidenta u utakmici 17. kola BH Telecom Premijer lige BiH. Iz Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbaskog saveza BiH naglašavaju da je riječ o teškom prekršaju, a kazne će biti rigoroznije i zbog činjenice da su navijači "plemića" učestali u ponavljanju prekršaja.

"Ovo je težak incident. Nedopustivo je da se na ovakav način ugrozi sigurnost bilo kojeg aktera utakmice. Riječ je o velikom propustu, a kazne će biti rigorozne i zbog toga jer su navijači Zrinjskog među onima koji su skloni incidentima. Klub je zbog ispada na tribinama kažnjavan i ranije, a ovoga puta mogu očekivati pražnjenje dijela gledališta i novčanu kaznu. Vjerovatno neće biti suspendovan cijeli stadion, dok novčana kazna može biti i do 10.000 KM", potvrđeno je "Nezavisnim" iz Disciplinske komisije N/FS BiH.

Fudbalski klub Sarajevo odmah je reagirao nakon napada na njihovu klupu. U saopštenju su izrazili nezadovoljstvo usljed nekorektnog suđenja i ugrožene bezbjednosti njihovog tima.

"FK Sarajevo apelira na Fudbalski/Nogometni savez BiH da reaguje i donese odgovarajuće mjere u pravcu kreiranja fer plej sportske atmosfere za održavanja utakmica, a apel također upućuje i FIFA Odjelu za integritet takmičenja da se upozna sa ovim slučajem", naveli su iz "bordo" kluba, iz kojeg su najavili da će pokrenuti krivične i građanske postupke protiv odgovornih pravnih i fizičkih osoba odgovornih zbog nanošenja povreda treneru Džakmiću.

Očitovao se i Zrinjski, koji je izrazio duboko žaljenje zbog nemilih događaja i neodgovornog ponašanja dijela gledalaca sa zapadne tribine.

"Naš klub najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja na nogometnim terenima i ne želi tražiti nikakva opravdanja za neprihvatljivo iskazivanje nezadovoljstva i niskih strasti kojima nema mjesta u uljuđenom društvu", poručili su iz mostarskog kluba, koji je ujedno uputio izvinjenje Džakmiću, kojem su zaželjeli brz i uspješan oporavak.

U želji da saznamo da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona poduzelo neke aktivnosti zbog nemilih scena na stadionu, na naše pozive se niko nije javljao.

Da se sve ne završi samo neredima u Mostaru, pobrinuli su se navijači Slobode, koji su nakon domaćeg poraza od Širokog Brijega utrčali na teren sa željom da se obračunaju sa svojim ljubimcima. U centru pažnje bio je iskusni kapiten Perica Ivetić, koji je otišao među nezadovoljnu grupu navijača i s njima razgovarao. Na sreću, nije bilo fizičkog sukoba.

U sjeni nereda Zvijezda 09 je upisala petu vezanu pobjedu. Trijumfom nad Čelikom od 1:0 tim iz etno sela Stanišići napravio je ogroman korak ka opstanku u društvu najboljih, dok je Krupa jučerašnjim porazom od GOŠK-a nastavila crni niz od čak 11 utakmica bez pobjede i tako se dovela u bezizlaznu situaciju.

Suspenzija za Bjelicu

Posebna priča derbija Zrinjskog i Sarajeva bio je glavni sudija Vladimir Bjelica, na čije suđenje su bili kivni i jedni i drugi. Kako saznajemo, nekoliko grešaka koje je napravio na štetu oba tima, posebno kod dosuđenog nepostojećeg penala za domaće, koštaće ga najvjerovatnije delegiranja na utakmicama do kraja sezone Premijer lige.

U bolnici i Bilbija

Dvostruki strijelac protiv Sarajeva Nemanja Bilbija, koji je u subotu upisao 100. nastup u dresu Zrinjskog, takođe je poslije susreta završio u bolnici. Iz Zrinjskog je saopšteno da se najbolji strijelac lige žalio na jake bolove u slabinskom dijelu leđa, zbog čega je i zadržan u bolnici. Bolovi su bili posljedica jednog udarca koji je zaradio tokom meča.

Vezane vijesti:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije