Fudbal

Treći dio sezone: Nemanja Bilbija juri titulu i rekorde

Treći dio sezone: Nemanja Bilbija juri titulu i rekorde
Foto: HŠK ZRINJSKI | Treći dio sezone: Nemanja Bilbija juri titulu i rekorde

Treći krug takmičenja u M:tel Premijer ligi BiH sasvim sigurno biće u znaku ekipe Zrinjskog i njenog fudbalera Nemanje Bilbije.

"Plemići" i njihov iskusni ofanzivac već su u dosadašnjem dijelu sezone pomjerili granice i na pragu su osvajanja šampionskog naslova sa čak 16 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Tuzlu siti.

U zadnjoj utakmici drugog dijela sezone protiv Slobode na "Tušnju" rezultatom 2:0 upisali su 12. uzastopni trijumf i izjednačili rekord koji je držao Željezničar. Mostarci u 23. kolu igraju protiv Radnika iz Bijeljine kod kuće, tako da ima priliku da postave novi rekord.

"Naravno da ćemo ići da oborimo rekord. Ovo je fantastičan doseg. Idemo dalje u istom ritmu”, istakao je trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

A glavna figura u trci za titulom i rekordima Namanja Bilbija u predstojećih 11 kola sasvim sigurno će ispisati nove stranice istorije bh. fudbala. U posljednjih 12 kola je postigao najmanje po jedan gol, te odigrao pet utakmica u kojima je postigao po dva pogotka. Sa 111 postignutih golova na svom kontu trenutno je drugi najbolji strijelac u istoriji lige. Od prvog mjesta dijeli ga još 15 golova, obzirom da je Vagner Santos Lago došao do brojke od 125 golova. Postigne li još samo tri gola do kraja sezone Bilbija će postati i najbolji strijelac Premijer lige BiH u jednoj sezoni u istoriji. Taj rekord trenutno je u vlasništvu Emira Obuće sa 23 gola iz sezone 2002/2003. Sa 89 golova Bilbija je ubjedljivo prvi strijelac Zrinjskog u istoriji.

Takođe Bilbija juri i rekorde po broju osvojenih titula. Do sada ima četiri naslova prvaka BiH, jedan sa Sarajevom i tri sa Zrinjskim. Pet je do sada osvajao jedino Pero Stojkić.

Takmičenje u bh. eliti nastavlja se već narednog vikenda kada se igraju mečevi 23. kola. Derbi će na stadionu "Grbavica" odigrati Željezničar i Velež. Sarajevo dočekuje Posušje, lider Zrinjski na svom terenu igra protiv Radnika, dok će Borac ugostiti Leotar. U preostala dva meča sastaju se Tuzla siti – Rudar, te Široki Brijeg – Sloboda.

Zanimljivo da će se u 30. kolu igrati čak tri gradska derbija. Sarajevo će na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" dočekati ekipu Željezničara. Na "Tušnju" će snage odmjeriti Tuzla siti i Sloboda, a u Mostaru "Pod Bijelim brijegom" snage će odmjeriti Zrinjski i Velež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije