Fudbal

Trener Tuzla sitija: Nemamo tradiciju, ali ni dugove

Trener Tuzla sitija: Nemamo tradiciju, ali ni dugove
Foto: N.N. | Trener Tuzla sitija: Nemamo tradiciju, ali ni dugove

​Mi nemamo avione, kamione i milione, kako to mnogi žele da predstave, iza našeg uspjeha stoji prije svega trud, zalaganje, velika želja i stvari dobro posložene na svoje mjesto, ovako priču o Fudbalskom klubu Tuzla siti počinje šef stručnog štaba Milenko Bošnjaković.

Najprijatnije su iznenađenje aktuelne sezone BH telekom Premijer lige Bosne i Hercegovine, gdje nakon osam odigranih kola zauzimaju prvo mjesto na tabeli ispred Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog... Na priče da su Tuzlaci, odnosno nekadašnja Sloga iz Siminog Hana, samo još jedan instant klub koji će bljesnuti i vrlo brzo nestati, Bošnjaković odgovara da se od stare slave ne živi, već samo gomilaju dugovi.

"Ako smo i instant, neka smo. Bolje instant bez dugova, nego klub sa tradicijom i do grla u dugovima. Mnogi od tih, ako ne i svi, koji se busaju tradicijom do guše su zaduženi. Žive na račun lokalnih zajednica, uzimaju iz budžeta dok u tim istim opštinama koje im daju novac nerijetko nema javne rasvjete, saobraćajnice su im pune rupa, nema vrtića i niz drugih osnovnih uslova za normalan život. Uzimaju novac od građana da bi se dva-tri čelnika tih klubova zabavljala. Opštine pomažu slavnim i velikim klubovima sa tradicijom zbog neke stare slave od koje se ne živi, a ti isti klubovi i dalje samo tonu", kaže Bošnjaković i dodaje:

"Nas mogu nazivati instant klubom, možda ćemo se i ugasiti za pet godina, ali nećemo sigurno ostaviti milionske dugove za sobom i nećemo uzimati od drugih".

A da se neće ugasiti, već naprotiv - da imaju velike planove, moglo bi se zaključiti iz nedavnih izjava Azmira Husića. Predsjednik kluba, između ostalog, govoreći o planovima rekao je da Tuzla siti u budućnosti ne vidi samo u vrhu bh. fudbala, nego i na evropskoj pozornici.

"Ako mene sada pitate o mogućnostima i krajnjim dometima, reći ću da idem korak po korak. Meni je uvijek najbitnija prva naredna utakmica. Teško je obećati i predvidjeti šta će biti do kraja jeseni, a kamoli nešto dugoročno, jer dva kola mogu donijeti totalni preokret. Međutim, ja sam Azmira Husića upoznao 2012. godine na jednoj ledini, ne na terenu, nego ledini u Siminom Hanu. Tada mi je rekao: 'Idemo, Milenko, u Premijer ligu BiH'. I danas smo tu, i to na vrhu. Prema tome, ako Azmir nešto planira, onda ništa nije nemoguće, pa ni plasman u Ligu prvaka", pojašnjava Bošnjaković.

Iako većina smatra da je jedan od glavnih preduslova za uspjeh veliki novac, Bošnjaković objašnjava da to u FK Tuzla siti nije donijelo prevagu.

"Mi imamo gotovo istu ekipu koja se prošle sezone borila za opstanak. Nemamo igrače sa vrtoglavim ugovorima i velikim platama. Reći ću vam da među prvih 11 u timu ima određeni broj igrača koji nema platu ako ne igraju. Plaćeni su samo ako nastupe. Naravno, svaki dobar rezultat bude nagrađen i dodatno premijom. Moji igrači imaju potpunu slobodu. Ako nekome treba slobodan dan jer mu se ženi najbolji drug, krsti dijete ili bilo šta slično, ja mu naravno kažem da može ići, ali zato od njega na narednoj utakmici očekujem da skače na svaku loptu", zaključio je Bošnjaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije