Fudbal

Treneri za ukidanje "gola u gostima"

Treneri za ukidanje "gola u gostima"
Foto: N.N. | Treneri za ukidanje "gola u gostima"

Uefa će na prijedlog vodećih fudbalskih stručnjaka preispitati pravilo koje se preko 50 godina primenjuje u njenim klupskim takmičenjima.

Treneri vodećih evropskih klubova poslali su UEFA važnu poruku sa godišnjeg okupljanja koje je organizovano u Švajcarskoj.

Masimilijano Alegri (Juventus), Hulen Lopetegi (Real), Žoze Murinjo (Mančester junajted), Tomas Tuhel (Pari sen Žermen), Karlo Anćeloti (Napoli), Unai Emeri (Arsenal) i drugi, smatraju da treba ukinuti pravilo po kome u "nokaut" okršajima Lige šampiona i Lige Evrope gol u gostima može imati veću vrijednost od onog koji je postignut na domaćem terenu.

To pravilo stupa na snagu ako je ukupan rezultat poslije dvije utakmice nerješen, a tipičan primjer imali smo u duelu Crvene zvezde i Salcburga, iz koga su crveno-beli izašli kao pobjednici i budući učesnici grupne faze Lige šampiona poslije 0:0 u Beogradu i 2:2 u revanšu u Austriji.

"Treneri misle da postići pogodak u gostima nije teško kao što je bilo nekada i da stoga ne bi trebalo da ima posebnu važnost. Njihov stav je da to pravilo treba preispitati i UEFA će to i učiniti", rekao je Đorđo Marketi, zamjenik generalnog sekretara evropske "kuće fudbala".

Pravilo "gola u gostima" prvi put je primjenjeno u Kupu pobjednika kupova 1965/66. Prije toga je u slučaju nerješenog rezultata bacan novčić ili je igrana treća utakmica na neutralnom terenu.

Treneri su se takođe založili da bi prelazni rok u svim zemljama trebalo da bude završen prije početka sezone, kao što je od ovog ljeta slučaj u Engleskoj.

(NN/mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije