Fudbal

Tri decenije od kad nas je napustio Asim Ferhatović Hase (VIDEO)

Tri decenije od kad nas je napustio Asim Ferhatović Hase (VIDEO)
Tri decenije od kad nas je napustio Asim Ferhatović Hase (VIDEO)

U noći između 24. i 25. januara napuniće se tačno 30 godina od kada nas je napustio legendarni bh. fudbaler Asim Ferhatović Hase.

Hase je preminuo na svoj 54. rođendan - 1987. godine.

Podsjetimo se biografije legendarnog Haseta. Rođen je 1933. godine u Sarajevu, odrastao na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo da igra fudbal na lokalnom igralištu. Kao 15-godišnjak odlazi na Koševo i pristupa omladinskom timu FK Sarajevo, čime počinje svoju fudbalsku karijeru.

U novembru 1951. godine debitovao je prvi tim Sarajeva u Kup utakmici s Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Bordo tima 3:0. U maju sljedeće godine, na gostovanju kod Crvene zvezde odigrao prvu ligašku utakmicu, a prvenac u dresu Sarajeva upisao 1953. u pobjedi nad Zagrebom 2:1.

Uskoro Hase postaje najbolji igrač Sarajeva, pa 1961. dobija poziv za reprezentaciju. Ispostaviće se da je utakmica s Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA 8. oktobra 1961. godine, njegov jedini nastup u plavom dresu.

Godine 1963. uslijedila je epizoda koja je Asimu Ferhatoviću osigurala status legende. Hase prelazi u Fenerbahče, ali mu se nakon mjesec dana sekretar kluba Budo Vuković požalio da je Sarajevo u nevolji uoči susreta sa Željezničarom. Ferhatović se vratio u Sarajevo, registrovao za matični klub, za nekoliko dana stekao pravo igranja i pomogao da klub s Koševa slavi u gradskom derbiju.

U sezoni 1963./1964. bio je najbolji strijelac Prve lige, a godinu kasnije najzaslužniji za vicešampionsku titulu Sarajeva.

U šampionskoj sezoni 1966/1967. upisao je osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao da napusti teren. Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu.

Ljubiteljima fudbala u regionu, naročito onim mlađim, poznat je po pjesmi grupe “Zabranjeno pušenje” koja je postala kultni hit “Nedjelja kada je otišao Hase” koja je izdata 1985. godine na albumu “Dok čekaš sabah sa šejtanom”.

Iako je ova pjesma zapravo o njegovom povlačenju iz fudbala, a ne o smrti koja je nastupila nekoliko godina poslije ovog hita.

U 16 godina igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova u zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva, svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi. Olimpijski stadion Koševo danas nosi ime Asim Ferhatović Hase.

(NN, Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije