Fudbal

Turci zainteresovani za kupovinu "Bire"

Turci zainteresovani za kupovinu "Bire"
Foto: N.N. | Turci zainteresovani za kupovinu "Bire"

BIHAĆ - Privrednici iz Turske, koji su proteklog vikenda posjetili Unsko-sanski kanton, pokazali su zainteresovanost za kupovinu tvornice za proizvodnju rashladnih uređaja "Bira" u Bihaću, potvrdio je Nihad Šušnjar, predsjednik Privredne komore USK.

Ovo preduzeće je prije šest godina obustavilo proizvodnju, a radi se o nekada jedinom proizvođaču ovakvih uređaja u BiH.

"Oni su pokazali ozbiljno interesovanje, ali zasad je sve u domenu pregovora. Naravno, u sve ovo treba uključiti i sadašnjeg vlasnika 'Bire', jer je ona sada u privatnom vlasništvu", istakao je Šušnjar.

"Biru" je u poslijeratnom periodu privatizirala domaća kompanija "Robot" te nekoliko godina uspješno proizvodila i plasirala proizvode na domaće i inostrano tržište. Proizvodnja je ugašena uz opravdanje da proizvodi ove firme više nisu konkurentni na tržištu, a oko 200 radnika je ostalo bez posla.

Inače, u posjeti Unsko-sanskom kantonu boravila je delegacija privrednika iz turske pokrajine Kodžaeli i oni su u  USK obišli nekoliko preduzeća koja se bave metaloprerađivačkom proizvodnjom te izrazili interesovanje za uspostavljanjem poslovnih veza u ovom sektoru proizvodnje.

"Zadovoljni smo onim što smo vidjeli, jer se radi o preduzećima koja u proizvodnji upotrebljavaju savremene tehnologije i izvoze na evropsko tržište. Mislim da tu ima dosta prostora za zajedničku saradnju", istakao je predsjednik Privredne komore pokrajine Kodžaeli Sedat Jildiz.

Predsjednici dvije komore potpisali su memorandum o saradnji, te je dogovorena uzvratna posjeta privrednika iz USK Turskoj u martu 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije