Fudbal

Turskoj zbog Erdoana smanjene šanse za dobijanje Evropskog prvenstva

Turskoj zbog Erdoana smanjene šanse za dobijanje Evropskog prvenstva
Foto: Pixabay | Turskoj zbog Erdoana smanjene šanse za dobijanje Evropskog prvenstva

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) danas je izrazila zabrinutost o poštovanju ljudskih prava u Turskoj, koja se kandidovala za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine. UEFA će odluku o domaćinu donijeti iduće sedmice, a pored Turske, kandidovala se Njemačka.

Iz krovne kuće fudbala u Evropi zabrinuti su zbog represivnog režima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana i nedostatka prijedloga koji bi osigurali zaštitu ljudskih prava.

„Nedostatak akcionog plana u vezi sa ljudskim pravima je stvar za zabrinutost“, saopštila je UEFA.

Turska je već dobila organizaciju važnog sportskog događaja, jer će se finale Lige šampiona 2020. godine održati na Ataturk Olimpijskom stadionu u Istanbulu.

Njemačka ovu situaciju pokušava da iskoristi i da nametne politička pitanja u Turskoj kao glavnu stavku u svojoj kampanji.

Predsjednik fudbalskog saveza Njemačke Rajnhard Grindel kritikovao je turske vlasti, nakon što su se njemački reprezentativci Mesut Ezil i Ikaj Gundogan slikali sa Eroganom u Londonu u maju, tokom predizborne kampanje u Turskoj.

Iz UEFA ne navode značajnija pitanja u kandidaturi Njemačke.

„Kandidatura fudbalskog saveza Njemačke je kvalitetna i ispunjava sva očekivanja kada je riječ o političkim pitanjima, društvenoj odgovornosti, održivosti i ljudskim pravima“, saopštila je UEFA.

Iz Evropske fudbalske asocijacije smatraju da ograničeno reklamiranje alkoholnih proizvoda u Turskoj može da dovede do potencijalnog konflikta, ako se potpiše sponzorski ugovor sa kompanijom koja proizvodi pivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije