Fudbal

U Livnu promovisana knjiga Zlatka Dalića "Rusija naših snova"

U Livnu promovisana knjiga Zlatka Dalića "Rusija naših snova"
Foto: Fena | U Livnu promovisana knjiga Zlatka Dalića "Rusija naših snova"

Knjiga trenera hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatka Dalića "Rusija naših snova" (Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu), u kojoj je opisao put hrvatske reprezentacije do srebra na Svjetskom fudbalskog prvenstvu u Rusiji, predstavljena je u petak u Livnu.

Urednici knjige, koja sadrži 180 strana, su glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko i novinar Dražen Antolić. 

O knjizi su, uz Dalića, govorili i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, trener Zrinjskog Blaž Slišković, bivši trener hrvatske i bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije Ćiro Blažević, direktor takmičenja i infrastrukture HNS-a Marijan Kusić, te glavni i odgovorni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

U svom obraćanju pred mnogobrojnim publikom, Dalić je ponosno kazao kako je Livnjak i da se ponosi svojim Livnom. 

"Nikada se nisam stidio reći odakle sam. Ovo je moj grad i ponosan sam na njega. Hvala vam na svemu. Nadam se da ćemo svi poraditi na tome da nam ovdje bude bolje i da mladi ne odlaze", istakao je Dalić te dodao kako je knjiga za njega, prije svega, zahvala svim igračima koji su donijeli toliko zajedništva i veselja kakvog dugo nije bilo u Hrvatskoj.

Trener HŠK Zrinjski Blaž Slišković istaknuo je kako je dijelio fudbalske terene i svlačionice s Dalićem, s kojim je kasnije razmjenjivao savjete u vođenju ekipe na suparničkim trenerskim klupama.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker i direktor takmičenja i infrastrukture HNS-a Marijan Kusić u kratkim su crtama pojasnili kako je Dalić izabran za trenera te ostvario najveći uspjeh za Hrvate na svjetskim fudbalskim  prvenstvima.

Šuker je takođe najavio mogućnost dolaska hrvatske fudbalske reprezentacije u Livno gdje bi se održala revijalna utakmica.

U ime izdavača, Sportskih novosti govorio je glavni i odgovorni urednik Mario Zorko koji je pojasnio kako Dalić u početku, nije bio za ovu ideju, no da je na kraju ipak pristao, ali samo uz uslov da sva njegova zarada ide u humanitarne svrhe.

Riječ je o jedinstvenoj knjizi trenera koji je s Hrvatskom napravio istorijski poduhvat na SP-u u Rusiji, o Dalićevom pogledu iznutra o veličanstvenom pohodu do finala Svjetskog prvenstva, njegovoj iskrenoj priči sa skrivenim detaljima i dramatičnom putu kako je s "izgubljenom generacijom" osvojio svijet i ujedinio Hrvatsku.

Zlatko Dalić svu zaradu od knjige daruje u humanitarne svrhe, Udruženje Vatreno srce za pomoć djeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije