Fudbal

U susret Kataru: Znate li ko je najmlađi strijelac ikada na SP?

U susret Kataru: Znate li ko je najmlađi strijelac ikada na SP?
Foto: N.N. | U susret Kataru: Znate li ko je najmlađi strijelac ikada na SP?

Bliži se novembar, a samim time i najičekivaniji i najznačajniji sportski događaj godine – Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Uoči nadolazećeg spektakla koji će po prvi put biti održan na Bliskom istoku zavirili smo malo u istoriju. Prisjetili smo se najmlađih strijelca u istoriji svjetskih šampionata.

Jedini igrač u istoriji Mundijala koji je postigao gol prije svog 18. rođendana je legendarni Pele. Slavni Brazilac i dalje je najmlađi strijelac ikada. Jedan od najboljih fudbalera u istoriji drži nekoliko rekorda na svjetskim prvenstvima uključujući i za najmlađeg igrača koji je postigao het-trik. Pele je veliku karijeru najavio na svom debitantskom nastupu na SP 1958. godine kada je postigao šest golova. Prvi je bio protiv Velsa u četvrtfinalu prije nego het-trika protiv Francuske u polufinalu i dva gola u finalu protiv domaće Švedske. Pele je protiv Velsa pogodio kada je imao 17 godina i 239 dana, što ga i dan danas čini najmlađim strijelcem ikada. 

Zanimljivo da je na drugom mjestu jedan defanzivac. Radi se o Meksikancu Manuelu Rosasu koji je održao rekord prije nego li ga je srušio Pele 28 godina kasnije. Rosas je  1930. godine protiv Argentine pogodio iz penala, a u tom trenutku imao je 18 godina i 93 dana. Bio je to prvi pogođeni jedanaesterac u istoriji Mundijala. Na trećem mjestu nalazi se Majkl Oven (18 godina, 190 dana). Brzonogog Engleza svijet je upoznao  1998.godine. Prvijenac je postigao protiv Rumunije, a još uvijek se pamti onaj njegov pogodak protiv Argentine. Do danas je najmlađi evropski strijelac u takmičenju i jedini Englez koji je postigao gol na Svjetskom prvenstvu prije 22 godine.

U top 5 nalaze se još Nikolae Kovač (18 godina, 197 dana) Rumun koji je 1930.godine pogodio protiv Perua, te Rus Dmitrij Sičev (18 godina, 231 dan). On je  2002.godine postigao briljanatan pogodak protiv Belgije. Na šestom mjestu nalazi se još jedan velikan – Lionel Mesi (18 godina, 357 dana). Argentinac je debitivao na SP 2006. protiv Srbije i Crne Gore, a pogodio je u finišu susreta i tako se pobrinuo da njegov debi na SP bude za pamćenje. Sada sa 35 godina, Mesi bi mogao postati jedan od najstarijih strijelaca Svjetskog prvenstva u istoriji.

U Top 10 još se našli Amerikanac Džilijan Grin (19, 25), Belgijanac Divok Origi (19,65), Nijemac Martin Hofman (19,88) i Rumun Konstantin Stančju (19,92). Prema prognozama najbliži da ovu listu promjeni ima Španac Gavi koji je u avgustu napunio 18 godina i koji će biti velika uzdanica Španije u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije