Fudbal

UEFA EURO 2024: Gruzija – Istorijsko prvo učešće

UEFA EURO 2024: Gruzija – Istorijsko prvo učešće
Foto: Tanjug/AP | UEFA EURO 2024: Gruzija – Istorijsko prvo učešće

U martu se ostvario san svih gruzijskih navijača kada se njihova reprezentacija plasirala na Evropsko prvenstvo. Neki navijači su na taj trenutak čekali 34 godine.

Gruzija je učestvovala u mnogim kvalifikacionim kampanjama bez plasmana na završni turnir.

Kada je predsjednik FS Gruzije Levan Kobiašvili postavio bivšeg defanzivca Francuske i minhenskog Bajerna Vilija Sanjola za novog selektora, pesimisti su odmah izjavili da će se to završiti neuspjehom. Ali svojim pristupom, mentalitetom, inovativnošću i talentom, Sanjol je napravio istoriju.

Menadžer, Villi Sagnol, više voli da igra 3-5-2 iako se to, u njegovom slučaju, može opisati i kao 5-3-2 sa krilnim bekovima.

Malo se očekuje od ovog tima kao debitanta na jednom ovakvom takmičenju, ali imaju jednog od najboljih golmana na svijetu, Giorgija Mamardašvilija, kao i napadačku snagu u liku i djelu Hviče  Kvaračkelije, tako da je sve moguće. Pogotovo što te dvije zvijezde podržava grupa talentovanih i vrijednih igrača.

’’Kvaradona’’ je ikona ne samo fudbalskih navijača u Gruziji, već i cijele zemlje. Nakon nastupa 23-godišnjaka za Napoli i reprezentaciju, svaki mladić odjednom želi da postane fudbaler. U stvari, broj djece koja se upisuju u škole fudbala u zemlji se skoro udvostručio.

Statistički podaci

S obzirom da je ovo za Gruzija prvi put u istoriji da se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo oni tek treba da pišu svoju istoriju i da stvaraju svoje statističku podatke kada je u pitanju šampionat Starog kontineta.

Gruzija se nalazi u Grupi F sa Portugalom, Češkom i Turskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije