Fudbal

UEFA najavila posljedice za one koji ne ugoste Kosovo, N/FS BiH bez stava

UEFA najavila posljedice za one koji ne ugoste Kosovo, N/FS BiH bez stava
Foto: Ilustracija | UEFA: Obavezno prihvatanje gostovanja reprezentacije Kosova

Nogometni/Fudbalski savez BiH nema zvanično zauzet stav po pitanju eventualnog igranja utakmica s reprezentacijom ili klubovima s Kosova, potvrdio je za "Nezavisne" Milorad Sofrenić, potpredsjednik bh. kuće fudbala.

Strasti na ovu temu uzburkao je predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksandar Čeferin, izjavivši u Bakuu da će sve države članice UEFA morati da ugoste reprezentaciju Kosova. Agencije su prenijele da je on naveo da će klubovi ili reprezentacije s Kosova morati da budu primljeni sa svim svojim obilježjima ili su u suprotnom, kako je naveo Čeferin, moguće posljedice.

"Naša pravila nalažu svim timovima da moraju da prihvate da igraju s reprezentacijom ili klubovima s Kosova ako žrijebom tako bude određeno, kako na njihovoj teritoriji, tako i na teritoriji Kosova", rekao je Čeferin.

Ovakva odluka bi trebalo da se odnosi na pojedine države koje nisu priznale Kosovo. Kako prenose mediji, novo pravilo nije posebno odredilo šta će se dogoditi ukoliko se Kosovo bude plasiralo na Evropsko prvenstvo 2020, koje će, između ostalog, biti igrano i u Španiji, koja ga takođe ne priznaje. Države domaćini tog takmičenja će biti i Azerbejdžan, Rumunija i Rusija, koje takođe imaju stav istovjetan španskom. Španija je, podsjećanja radi, odbila da ugosti kosovsku mladu U17 reprezentaciju u februaru ove godine, zbog čega su mečevi cijele kvalifikacione grupe preseljeni u blizinu Niona, gdje se nalazi sjedište UEFA. Takođe, u prošlim kvalifikacijama Ukrajina je domaći meč s Kosovom igrala na nautralnom terenu. Bosna i Hercegovina takođe je među zemljama koje nisu priznale Kosovo. Dosad se još nije desilo da žrijeb u nekom takmičenju spoji fudbalere s Kosova i iz BiH, jer je većinom bio poludirigovan. Vjerovatno zbog toga ova tema nikada nije bila aktuelizirana na sastancima čelnih ljudi N/FS BiH.

"N/FS BiH nema zvanično zauzet stav po ovom pitanju. Nikada nije raspravljano na tu temu. Narednu sjednicu Izvršnog odbora N/FS BiH imaćemo početkom juna, pa pretpostavljam da bi mogli biti obavljeni i razgovori na tu temu s obzirom na to da je žrijeb za evropska klupska takmičenja za narednu sezonu već 18. juna", istakao je Sofrenić.

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i član Izvršnog odbora N/FS BiH Mile Kovačević takođe je rekao da će se Čeferinova najava naći uskoro na dnevnom redu.

"Nikada ranije nismo razgovarali na ovu temu u N/FS BiH. Kada bude na dnevnom redu Izvšnog odbora N/FS BiH zauzećemo zvaničan stav. Do tada, a bez argumentacije i činjenica, uvažavajući trenutno sportsko rješenje i političku situaciju, ne bi bilo korektno da iznosim neki svoj lični stav", kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije