Fudbal

UEFA donirala 200.000 evra HNS-u za sanaciju šete od potresa

UEFA donirala 200.000 evra HNS-u za sanaciju šete od potresa
Foto: Ilustracija | UEFA donirala 200.000 evra HNS-u za sanaciju šete od potresa

Na molbu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) donirala je 200.000 evra za pomoć klubovima i fudbalskim organizacijama na području Zagreba i Zagrebačke županije.

"U sedmicama nakon razornog potresa koji je 22. marta pogodio područje Zagreba, Hrvatski nogometni savez počeo je s prikupljanjem podataka o šteti na fudbalskoj infrastrukturi koju je uzrokovao navedeni potres. Štetu na objektima i troškovnike sanacije prijavilo je desetak klubova i fudbalskih organizacija, a Hrvatski nogometni savez na temelju je njihovih izvještaja podnio molbu UEFA za dodjelu finansijske pomoći navedenim klubovima i organizacijama", saopštili su u nedjelju iz HNS-a, dodavši:

"Nakon razmatranja navedene molbe, UEFA-ina Komisija za fair play i društvenu odgovornost donijela je odluku kako će HNS-u u svrhu podmirenja dijela troškova obnove fudbalske infrastrukture oštećene tokom potresa u Zagrebu biti dodijeljena sredstva u iznosu od 200.000 evra. Hrvatski nogometni savez donirana sredstva će proslijediti fudbalskim klubovima i županijskim fudbalskim savezima koji su prijavili štetu na svojim objektima te čije objekte nije sanirao Grad Zagreb. Navedena sredstva donirana su iz UEFA-inog fonda za prirodne nepogode, kroz koji UEFA putem nacionalnih saveza svake godine podržava klubove, škole fudbala i fudbalske organizacije kojima je potrebna pomoć u oporavku od prirodnih katastrofa".

Iz HNS-a su naglasili i da će donirana sredstva biti dodijeljena razmjerno procijenjenoj visini prijavljene štete.

"Korisnici sredstava biće GNK Dinamo, Zagrebački nogometni savez, NK Sesvete, NK Rudeš i NK Jarun, čiji objekti do sada nisu sanirani od strane Grada Zagreba. UEFA-ina donacija pokriće polovinu ukupnog troška sanacije za sve navedene korisnike, a prije primanja sredstava, svi korisnici obavezaće se na korištenje donacije isključivo u svrhu sanacije prijavljene štete. Mali dio donacije (manje od jedan posto) biće iskorišten i za sanaciju Informativno-multimedijskog centra HNS-a, koji se nalazi u Petrinjskoj ulici te je takođe oštećen za vrijeme potresa", istakli su iz HNS-a.

Hrvatski nogometni savez molbu za pomoć klubovima i fudbalskim organizacijama čija su igrališta i kancelarije oštećeni tokom potresa u Zagrebu takođe je uputio i FIFA, koja takve donacije dodjeljuje kroz fond "Fifa Recovery" te čiju odluku još uvijek iščekuje.

"Napominjemo kako je HNS navedene molbe podnio UEFA-i i FIFA-i za vrijeme ljeta i jeseni 2020. godine te kako su zaprimljena donacija UEFA i moguća donacija FIFA stoga namijenjene klubovima i fudbalskim organizacijama čiji su objekti stradali za vrijeme zemljotresa u martu 2020. godine. Kako bi istu vrstu pomoći pružio i klubovima na području Petrinje i obližnjih gradova i županija, Hrvatski nogometni savez trenutno je u postupku prikupljanja informacija o šteti na fudbalskoj infrastrukturi koju je uzrokovao potres u decembru 2020. godine. Po završetku prikupljanja podataka i provođenju službenih procjena štete, Hrvatski nogometni savez istim postupkom če od FIFA i UEFA zatražiti finansijsku pomoć za klubove i fudbalske organizacije čiji su objekti stradali za vrijeme potresa u Petrinji", poručili su iz HNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije