Fudbal

UEFA klubovima prezentovala upotrebu VAR-a u Ligi šampiona

UEFA klubovima prezentovala upotrebu VAR-a u Ligi šampiona
Foto: UEFA | UEFA klubovima prezentovala upotrebu VAR-a u Ligi šampiona

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) na jučerašnjem sastanku u Frankfurtu predstavnicima učenika osmine finala Lige šampiona prezentovala je uvođenje VAR sistema, koji će u ovom renomiranom takmičenju biti u upotrebi od naredne sedmice, tj. utorka.

Sistem video pomoćnika sudijama u Ligi šampiona koristiće se od prvih utakmica osmine finala tekuće sezone, te je zbog toga UEFA klubovima na okupljanju u Njemačkoj pojasnila način primjene korištenja VAR-a.

Sastanku su prisustvovali treneri i članovi stručnih štabova, kao i pojedini čelnici 16 klubova koji će igrati eliminacionu fazu Lige šampiona ove sezone.

Istaknuto je kako se VAR uvodi kako bi pomogao sudijama prilikom donošenja odluka isključivo u ključnim situacijama, nakon uspješnog tehnološkog testiranja i obuke sudija u posljednjih nekoliko mjeseci.

Roberto Roseti, glavni oficir za sudije UEFA, istakao je da će VAR tim na svakoj od utakmica činiti pet osoba u prostoriji previđenoj za video asistenciju arbitrima, odnosno glavni VAR sudija i njegova dva pomoćnika, te dva video operatera.

Roseti je naglasio ”VAR će se tokom mečeva isključivo koristiti u ključnim situacijama prilikom procjene dosuđivanja jedanaesteraca, ofsajd situacija, te direktnih incidenata vezanih za crvene kartone ili utvrđivanje identiteta sudionika u prekršajima”.

”VAR će predstavljati ključni alat za sudije u budućnosti. Bilo nam je veoma važno da razgovaramo direktno sa klubovima, da im objasnimo kako planiramo da koristimo VAR u takmičenju UEFA Lige prvaka i kako smo pripremili sudije za kompletnu upotrebu video tehnologije”, rekao je Roseti, te naglasio:

“Neophodno je da svi razumiju kada VAR može intervenisati, ali isto tako i razumiju kada VAR ne interveniše. Bilo je dobrih diskusija, a povratne informacije koje smo dobili bile su veoma pozitivne. Uvjereni smo da će VAR biti od koristi, jer će službenim licima utakmice pružiti vrijednu pomoć, što će im omogućiti da smanje pogrešne odluke, što je u konačnici dobro za klubove, igrače, trenere, navijače i sudije.”

Osim od osmine finala Lige šampiona, UEFA je odlučila i da se VAR koristi i u finalu Lige Evrope koji će se ove sezone odigrati u maju u Bakuu, kao i u junu na finalnom turniru Lige nacija u Portugalu Evropskom U-21 prvenstvu u Italiji.

VAR će se primjenjivati i na utakmice UEFA Super kupa ove godine, a u planu je da bude od pomoći sudijama i na završnom turniru EURO 2020. Isto tako do sezone 2020/2021. VAR bi se trebao koristiti u Ligi šampiona, ali i Ligi Evrope od grupne faze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije