Fudbal

UEFA milioni obnavljaju reflektore na bh. stadionima?

UEFA milioni obnavljaju reflektore na bh. stadionima?
Foto: Ilustracija | UEFA milioni obnavljaju reflektore na bh. stadionima?

Sredstva iz "HatTrick V" projekta od kojeg sve članice Evropske fudbalske federacije (UEFA) mogu očekivati do 14,1 milion evra mogla bi pomoći klubovima BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, između ostalog, i za postavljanje reflektora.

Milorad Sofrenić, potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, objasnio je da je riječ o posebnim sredstvima koja su i do sada trošena za kapitalne projekte, odnosno obnovu i unapređenje infrastrukture na stadionima. S obzirom na to da će svi premijerligaši od naredne sezone biti obavezni imati rasvjetu, može se očekivati da će dio pomoći ići u tom pravcu.

Među onima koji su jasnu opredijeljenost iskazali u tom pravcu je, između ostalih, FK Radnik iz Bijeljine. Osim rasvjete, žele i proširenje kapaciteta tribina te pomoćne terene. Reflektore od trenutnih premjerligaša nemaju ni Krupa, Mladost, GOŠK i Vitez.

"Unapređenje infrastrukture je nešto na čemu N/FS BiH konstantno radi i kroz različite projekte UEFA nastoji pomoći klubovima. U ovom trenutku rasvjeta na stadionima i poboljšanje terena za igru je vjerovatno nešto u što će biti uložen dio sredstava iz ovog projekta, ali o tome ćemo razgovarati svakako i na narednim sjednicama Izvršnog odbora, koji ima operativnu nadležnost za odlučivanje o korištenju finansijskih resursa", kazao je Sofrenić.

N/FS BiH je i ranijih godina koristio sredstva iz het-trik programa. Od većih investicija ulagano je, između ostalog, i u gradnju Trening centra u Zenici, koji je otvorio tadašnji predsjednik UEFA Mišel Platini, te ranije za stadion "Goal" u Orašju.

"Jedan dio ranijih programa je upotrijebljen za izgradnju Trening centra u Zenici. Zatim sredstva su ulagana za modernizaciju stadiona 'Bilino polje' za potrebe organizacije mečeva A reprezentacije BiH, shodno zahtjevima UEFA, kao i za unapređenje drugih stadiona, infrastrukture sadašnjih i bivših premijerligaša u saradnji sa lokalnim zajednicama. Dio novca je iskorišten i za kupovinu nove poslovne zgrade u Sarajevu", kazao je Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

Pored infrastrukturnih projekata novac može da bude iskorišten i za razvoj omladinskog, ženskog i program bazičnog fudbala, kao i projekte od društvene odgovornosti.

"Koristili smo dio novca, između ostalog, za projekte društvene odgovornosti, kao što je izgradnja terena za ustanove koje brinu o djeci sa posebnim potrebama. Svi projekti su odobreni, kontrolisani i realizovani na adekvatan način. UEFA vrši kontinuirani monitoring investicija", rekao je Baković.

UEFA je spremna pomoći u sufinansiranju troškova za dobijanje jednog modernog stadiona koji bi u budućnosti bio dom reprezentacije BiH. Za ovu namjenu UEFA raspolaže novcem i iz drugih fondova, a danas će u BiH stići njihova delegacija koja će obići perspektivne lokacije. Do sada je nekoliko klubova napravilo idejne projekte budućeg izgleda njihovih stadiona, ali se od toga nije puno ili nikako odmaklo.

"Realno je da u budućnosti dobijemo savremeni stadion i da nam u tome UEFA pomogne. Najbliži tom cilju trenutno su 'Koševo', 'Grbavica' i 'Bilino polje'. U četvrtak će Komisija UEFA pregledati te stadione i na bazi svojih zahtjeva i trenutnog stanja dati preporuku za eventualna buduća ulaganja. Rano je govoriti koji bi to stadion mogao biti i koliko novca bi iznosila pomoć. O tome odlučuje UEFA, ali nerealno je očekivati da nam UEFA izgradi stadion bez podrške lokanih zajednica ili drugih državnih organa", objasnio je Sofrenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije