Fudbal

UEFA objasnila zašto je Junajtedu dosuđen penal protiv PSŽ-a

UEFA objasnila zašto je Junajtedu dosuđen penal protiv PSŽ-a
Foto: Tanjug/AP | UEFA objasnila zašto je Junajtedu dosuđen penal protiv PSŽ-a

Krovna kuća evropskog fudbala (UEFA) objasnila je razlog zbog kojeg je arbitar Damir Skomina svirao kazneni udarac za Mančester Junajted u 91. minutu susreta protiv PSŽ-a koji im je donio prolazak u četvrtfinale Lige šampiona.

PSŽ je u prvom meču na Old Trafordu slavio rezultatom 2:0 i zbog činjenice da su Crveni đavoli u Pariz stigli bez pola prvog sastava, činilo se da je pitanje putnika u četvrtfinale samo formalnost. Ipak, Ole Gunar Solskjer i njegova ekipa napravili su pravo čudo i zahvaljujući pobjedi od 3:1 prošli su dalje.

Ključni trenutak meča desio se u 91. minutu kada je lopta nakon šuta Dalota pogodila u ruku defanzivca PSŽ-a Presnela Kimpembea, sudija Damir Skomina to nije sankcionisao, a nakon što je dobio uputstvo da još jednom putem VAR tehnologije pregleda taj snimak, pokazao je na bijelu tačku i pružio priliku Mančester Junajteda da se plasira u četvrtfinale.

Nakon brojnih špekulacija o tome da li je penal opravdan ili ne, oglasili su se i iz UEFA te su objasnili zbog čega je Skomina pokazao na bijelu tačku.

"VAR je nakon pregledanja svih dostupnih uglova predložio glavnom arbitru da provjeri taj incident iz kaznenog prostora, a s obzirom na to da on nije vidio tu situaciju, preduzeto je gledanje snimka na terenu. Nakon što je snimak pregledan, sudija je utvrdio da daljina koju je lopta prešla nije bila kratka i da ishod nije mogao biti nepredvidljiv. Ruka igrača PSŽ-a nije bila blizu tijela, što je njegovo tijelo učinilo većim, pa je lopta nepravilno zaustavljena na putu prema golu. Shodno tome, sudija je dosudio penal i sve odluke su u skladu s VAR protokolom", stoji u saopštenju UEFA.

Odgovornost u 93. minutu preuzeo je Markus Rašford, a on je silovitim udarcem matirao Bufona i svoju ekipu odveo među osam najboljih u Evropi.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije