Fudbal

UEFA razmatra promjenu kojom bi profitirali klubovi iz malih liga

UEFA razmatra promjenu kojom bi profitirali klubovi iz malih liga
Foto: Ilustracija | UEFA razmatra promjenu kojom bi profitirali klubovi iz malih liga

UEFA uporno želi da uvede promjene u svoja takmičenja pa nakon što je otpala ideja da u jednu ligu slože najbolje i najbogatije evropske klubove, stigla je nova ideja.

Od 2024. godine Liga šampiona i Evropa liga bi mogle da budu podijeljene u geografske zone kao u američkoj MLS ligi koja ima Istočnu i Zapadnu konferenciju.

Ialijanski list "Corriere della Serra" iz izvora bliskih UEFA saznaje da će za pet godina nastati četiri geografske regije - Sjever, Jug, Istok i Zapad.

Ekipe iz istih zona će igrati po grupama, a zatim će najbolje ekipe otići u nokaut fazu. Potencijalno, to bi olakšalo put do nokaut faze slabijim timovima sa Istoka koji jednostavno nisu ni približno konkurentni daleko bogatijim klubovima sa Zapada.

Prema trenutnim pravilima gotovo je nezamislivo da neko sa prostora bivše Jugoslavije igra osminu finala Lige šampiona.

Uz to, UEFA insistira da se evropske utakmice igraju vikendom što bi značajno ugrozilo ideje domaćih takmičenja. Englezi, Nijemci i Francuzi ne žele ni da čuju za to i ne namjeravaju da ugroze svoja prvenstva zbog UEFA.

Krovna evropska fudbalska organizacija vidi u tome veliku zaradu, a ista bi se povećala jer vikendom navijači najviše prate fudbal.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije