Fudbal

UEFA spremna sa odgovorom na Čelsijeve milionske ugovore

UEFA spremna sa odgovorom na Čelsijeve milionske ugovore
Foto: Tanjug/AP | UEFA spremna sa odgovorom na Čelsijeve milionske ugovore
N.N.

Evropska fudbalska asocijacija će predložiti i na kraju vjerovatno odobriti važnu promjenu u finansijskim uslovima za sve ekipe.

Prijedlog je da klubovi obezbjede dva različita budžeta – jedan za svoja prvenstva, a drugi samo za evropske kupove. Kako piše “Gazzetta dello Sport“, ideja je da se tako suprotstavi nedavnoj praksi velikog broja višemilionskih transfera, koji, međutim, ne krše pravila, iako spolja to izgleda tako.

Sa svojim novim vlasnikom, Čelsi je “uletio“ na tržište i kupio mnogo igrača, pregovarajući sa njima za velike svote novca. Međutim, engleski klub je uspio da zaobiđe ograničenja finansijskog ferpleja zaključivanjem dugoročnih ugovora sa dotičnim igračima i njihovim prethodnim klubovima. To podrazumjeva reprogramiranje plaćanja naknada za transfer na duži period sezona – u nekim slučajevima sedam ili osam, tako da se cjelokupan iznos distribuiše unaprijed na vrijeme.

To je moguće zbog zakona u Velikoj Britaniji, koji omogućava sportistima da bezbjedno potpisuju sa klubovima, mnogo iznad normalnog maksimalnog perioda od 5 godina.

S obzirom da UEFA ne može da mijenja zakone u svojim zemljama, plan je sada da se svaki klub obaveže da predstavi dva različita budžeta – jedan za domaće prvenstvo, a drugi samo za evropska takmičenja. U drugom će biti uvedeno ograničenje bez ugovora, u trajanju dužem od 5 godina.

Očekuje se da će ovaj nacrt biti izglasan tokom sljedećeg Izvršnog odbora UEFA, 4. aprila u Lisabonu. Ako bude usvojen, stupiće na snagu sljedećeg leta.

Međutim, to se neće odnositi na već zaključene poslove, što znači da Čelsi ne može da bude.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije