Fudbal

Uhapšen Mišel Platini

Uhapšen Mišel Platini
Foto: N.N. | Uhapšen Mišel Platini

Nekadašnji predsjednik UEFA-e Mišel Platini odveden je u pritvor jutros kao dio istrage o namještanju glasova za dodjelu nadolazećeg Svjetskog prvenstva Kataru 2022. godine, izvještavaju francuski mediji.

Platini je uhapšen nakon dojave Antikorupcijske organizacije Policije (OCLCIFF). Akcija policije je izvedena u Nanteru, predgrađu Pariza, a 63-godišnjak još uvijek nije dao izjavu u vezi sa skandalom.

Francuski Mond navodi da Francusko finansijsko tužilaštvo istražuje "navodna aktivna i pasivna djela podmićivanja službenika".Katar je decembra 2010. godine izabran za domaćina Mundijala, ali od tada se nižu kontroverze u vezi sa njihovom kandidaturom.

Platini je 2014. priznao da je bio na sastanku sa prokazanim fudbalskim funkcionerom Mohamedom Bin Hamamom i to neposredno prije nego što je podigao ruku za Katar.

Britanski "Telegraf" objavio je da se Platini sreo sa čelnikom katarskog saveza "30 do 50" puta. Da je bilo korupcije dokazuje i podatak da je čak 16 od ukupno 24 člana tadašnjeg sastava izvršnog komiteta FIFA smijenjeno, suspendovano ili pod istragom.

Osim Mišela Platinija, priveden je i Klod Gean, savjetnik bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija.

Legendarni Francuz, koji je tokom igračke karijere 80-tih tri puta proglašavan za najboljeg fudbalera na svijetu, je osam godina bio na čelu Evropske fudbalske federacije, od 2007. do 2015. godine.

FIFA je suspendovala Platinija zbog malverzacija na osam godina, kao i bivšeg predsjednika Međunarodne fudbalske asocijacije, Sepa Blatera.

Iako su obojica tada bili oslobođeni optužbi za korupciju, proglašeni su krivim po nekoliko tačaka, prije svega zbog konflikta interesa i prihvatanja milionske svote novca, u švajcarskim francima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije