Fudbal

Uhapšeni menadžeri zbog lažnih transfera fudbalera u Španiji

Uhapšeni menadžeri zbog lažnih transfera fudbalera u Španiji
Foto: Ilustracija | Uhapšeni menadžeri zbog lažnih transfera fudbalera u Španiji

Španska policija je uhapsila dvojicu fudbalskih menadžera u jednoj od najznačajnijih evropskih agencija za posredovanje u sportu pod optužbom da su od 2018. pronevjerili više od 10 miliona dolara, tako što su obavljali lažne fudbalske transfere.

Optužba ih tereti za pranje novca i utaju poreza.

Nakon zajedničke akcije Europola i španske poreske policije, pokrenuto je pet krivičnih postupaka, a poziv za saslušanje će u narednim nedjeljama dobiti još nekoliko desetina lica koja se dovode u vezu s ovim slučajem.

U drugoj polovini februara u Španiji je izvedeno nekoliko policijskih upada na imanja koja se dovode u vezu s osumnjičenima.

U istrazi je ustanovljeno da su ugledni sprotski agenti i menadžeri organizovali lažne transfere fudbalera u jedan kiparski klub s ciljem da operu velike sume novca i izbjegnu poreske obaveze.

Novac je stizao na račune više kompanija nepoznatih vlasnika, a oko 10 miliona dolara vraćeno je u Španiju kroz kupovinu luksuznih imanja i jahti.

Istraga je pokazala da su fudbalski agenti bili dio razgranate kriminalne mreže koja je sarađivala s fudbalskim klubovima u nekoliko zemalja među kojima su Belgija, Kipar i Srbija.

EU je još 2010. godine uvela mjere da bi osigurala kontinuitet u borbi protiv međunarodnog i organizovanog kriminala.

Te mjere su odlukom Savjeta EU produžene do 2021. a cilj je da EU spriječi prijetnje organizovanog i međunarodnog kriminala na "koherentan i metodičan način", kao i da se ojača saradnja relevantnih službi iz zemalja članica EU i onih koje to nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije