Fudbal

Ukida se jedno od najbizarnijih fudbalskih pravila

Ukida se jedno od najbizarnijih fudbalskih pravila
Foto: Twitter | Ukida se jedno od najbizarnijih fudbalskih pravila

Izvjesno je da će Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) promijeniti niz pravila u fudbalu, kao i da će ukinuti jedno od najbizarnijih pravila.

Aktuelno pravilo nalaže da protivnički fudbaler ne smije u 16 metara presjeći ispucavanje prilikom gol-auta. To će se promijeniti. Novo pravilo će i dalje braniti igračima ući u šesnaesterac prije nego golman ispuca loptu, ali čim je golman dotakne, igrači po novom pravilu smiju ući u 16 metara i presjeći dodavanje.

Novo pravilo se testira na Svjetskom klupskom prvenstvu, istom takmičenju na kojem smo prije dvije godine vidjeli testiranje videotehnologije.

Očekuje se i promjena pravila prilikom izmjene - da fudbaler ne mora izaći iz igre kod centra, već to može učiniti negdje bliže kako bi se spriječilo odugovlačenje i što prije nastavilo s igrom.

Novo pravilo je i da igrač kod crvenog kartona obavezno propušta sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijom ingerencijom.

Nova pravila trebala bi biti potvrđena u martu 2019. godine, a neka od predloženih pravila su: žuti i crveni kartoni trenerima, izvođenje jedanaesteraca po AB-BA-AB-BA-AB sistemu, promjena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja jedanaesterca, živi zid sastavljen samo od igrača tima koja se brani...

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije