Fudbal

Ukinuta presuda HNS-u, slučaj "svastika" pada u zastaru

Ukinuta presuda HNS-u, slučaj "svastika" pada u zastaru
Foto: Ilustracija | Ukinuta presuda HNS-u, slučaj "svastika" pada u zastaru

Visoki prekršajni sud Hrvatske ukinuo je presudu kojom su HNS i direktor HNS-a Damir Vrbanović kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom terenu uoči utakmice Hrvatske i Italije u kvalifikacijama za Euro 2016.

Presudom koju je donio splitski prekršajni sud Vrbanović je kao odgovorna osoba u organizaciji susreta, zbog prekršaja iz člana 19. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima, osuđen novčanom kaznom od 5.000 kuna, a HNS iznosom od 50.000 kuna.

Član 19. propisuje da se sportski objekt prije takmičenja mora pretražiti kako bi se eventualno pronašli predmeti koji se ne smiju unositi na utakmicu.

Visokom prekršajnom sudu nije potpuno jasno na koji način je Vrbanović bio odgovoran za taj dio posla te podliježe li uopšte sankcijama prema navedenom članu, kako je zaključio prvostepeni sud.

Podsjetimo, prekršajni sud u Splitu oslobodio je HNS i Vrbanovića optužbi za prekršaj iz člana 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima koji propisuje potrebne mjere za sprječavanje i suzbijanje nereda na sportskim takmičenjima te se u presudi fokusirao na član 19.

Visoki sud nije razumio obrazloženje splitskog suda, ukinuo je presudu i vratio slučaj na ponovljeno suđenje u Split.

Indexu je jutros s Opštinskog suda u Splitu potvrđeno kako je ročište u predmetu protiv Vrbanovića i HNS-a zakazano za 7. jun ove godine.

Kako je ranije pisano, slučaj će očigledno završiti u zastari. 10. juna navršava se četiri godine od iscrtavanja svastike na Poljudu, a toliko iznosi i rok za apsolutnu zastaru prekršajnog progona u skladu sa Prekršajnim zakonom. Čak i da sud nekim čudom donese presudu u tri dana, pravosnažnost odluke neće stići do 10. juna.

To znači da će Vrbanović prema svemu sudeći izbjeći sankcije prema Zakonu o sportu, koji propisuje progon iz fudbala na tri godine za prekršaje i nedjela počinjena tokom sportskihtakmičenja.

HNS takve slučajeve inkriminisanih služenenika naknadno rješava mehanizmom vanjskih saradnika, zaobilazi zakone i vraća ih na pozicije u Savezu.

Još uvijek nije poznato ko je iscrtao kukasti krst proporcija 15 metara na splitskom stadionu. HNS je zbog izgreda platio UEFA 100.000 eura, a hrvatskoj reprezentaciji oduzet je bod u kvalifikacijama za Euro. Policija je raspisala nagrade za informacije o počiniocima, ali slučaj se nije pomaknuo s mrtve tačke.

Baš se danas hrvatska reprezentacija prvi put okuplja u Splitu nakon slučaja "svastika". U petak nastupa u Omišu na proslavi stogodišnjice kluba, a susret će biti generalna proba za povratak reprezentacije u Split.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije