Fudbal

Ulazak investitora u NK Čelik: Slijede milionska ulaganja

Ulazak investitora u NK Čelik: Slijede milionska ulaganja
Foto: N.N. | Ulazak investitora u NK Čelik: Slijede milionska ulaganja

Da bolji dani dolaze za NK Čelik, postalo je jasno kada je na sjednici Skupštine zeničkog premijerligaša izglasan ulazak u klub investitora iz Turske - "Han grupa", koji se obavezao da će godišnje ulagati minimalno milion evra u Zeničane.

Turski ulagač i vlasnik "Han grupe" Ajdin Olgun ugovorom koji bi trebalo da znači i spas za posrnuli klub sa "Bilinog polja" za uzvrat će dobiti osnivačka i upravljačka prava od 70 odsto. Sa druge strane, 20 odsto ostaje povjeriocima kluba, te po pet gradu Zenici i NK Čelik.

"Kao što smo najavili i prije mjesec dana kada je sjednica prekinuta, ovoga puta u nastavku iste izglasan je ulazak investitora u klub. Samo je trebalo da pravno uokvirimo sve detalje, što se i desilo. Niko nije ni prije mjesec dana rekao da bježi od investitora. Tražio se samo pravni model i sada je sve spremno za, nadam se, jednu novu i bolju eru NK Čelik", istakao je Damir Bradarac, predsjednik člana BHT Premijer lige BiH.

U potpisanom protokolu grad Zenica se obavezuje da će ustupiti na korištenje NK Čelik igralište "Bilino polje" na neodređeno vrijeme, da će ustupiti buduću lokaciju za izgradnju dva pomoćna terena, te izvršiti plaćanje reprograma duga prema Poreskoj upravi Federacije BiH i da će javna preduzeća u nadležnosti grada Zenica izvršiti otpis potraživanja. Kada je u pitanju NK Čelik, on se obavezuje da će potpisati reprogram duga s Poreznom upravom FBiH i da će riješiti probleme prema dobavljačima.

"Ono što mene najviše raduje je formiranje omladinske akademije. Investitor se obavezuje i da će za tu namjenu izgraditi i dva pomoćna terena na Kamberovića polju", dodao je Bradarac.

Jedan od prvih poteza investitora je i uplata u iznosu od 400.000 KM namijenjen za isplatu plata i dugovanja igračima i uposlenicima. Ta sredstva trebalo bi da budu operativna najkasnije do kraja ove radne sedmice.

"Jasno su definisane i ambicije kluba. U ovoj sezoni cilj je izboriti opstanak u BHT Premijer ligi, a u narednoj izlazak u Evropu. Kada je riječ o sklapanju igračke križaljke i imenovanju stručnog štaba, to je sada u nadležnosti investitora, kojeg će za početak predstavljati Asko Idrizović u svojstvu menadžera NK Čelik. Investitor će platiti i pripreme seniorske ekipe ove zime u Antaliji. Pripreme bi trebalo da počnu takođe u ovoj sedmici", rekao je Bradarac.

Zeničane će do kraja aktuelne sezone najvjerovatnije sa klupe i dalje voditi neko od domaćih stručnjaka. Pored Borisa Pavića, na listi želja su Mirza Varešanović i Slaven Musa.

4 stvari na koje se investitor obavezao bile su i da ne smije mijenjati ime, ambleme, logo i klupska obilježja NK Čelik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije