Fudbal

Umro Josip Katalinski Škija (Video)

Umro Josip Katalinski Škija (Video)
Umro Josip Katalinski Škija (Video)

Nakon duge borbe s teškom bolesti jutros u svom domu u Sarajevu preminuo je Josip Katalinski Škija, legendarni fudbaler Željezničara.

Velikan bh. i jugoslovenskog fudbala rođen je 2. maja 1948. godine u Sarajevu, gradu u kojem je stekao najveću slavu i postigao najveće sportske uspjehe. Vrhunsku i dugogodišnju fudbalsku karijeru počeo je u FK Igman sa Ilidže, odakle je prešao u redove sarajevskog Željezničara.

Za "plave" sa "Grbavice" je uspješno nastupao punih deset godina (od 1965. do 1975. godine) i ostaće upamćen kao jedan od najboljih centarfora u istoriji ovog tima. Za sastav sa "Želje" odigrao je više od 350 utakmica i postigao više od 100 golova. Bio je član šampionske generacije Željezničara, pod vodstvom trenera Milana Ribara, koji je 1972. godine osvojio prvu i jedinu titulu prvaka Jugoslavije sarajevskog kluba. Nakon te sjajne sezone u plavo-bijelom dresu, Katalinski je dobio poziv za nastup u fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije.

Škija u dresu reprezentacije SFRJ upisao 41 nastup i deset pogodaka

U dresu tadašnje države debitovao je na "Kupu nezavisnosti" u Brazilu 1972. godine, a u pobjedi nad Venecuelom postigao je dva gola. Sa "Željom" je iste godine dospio i do četvrtfinala Kupa UEFA, odakle ih je u dvije utakmice eliminisao Ferencvaroš. Bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih se izdvaja i proglašenje za jugoslovenskog fudbalera godine iz 1974.

Legendarni Škija ostaće upamćen i po golu postignutom protiv Španije u majstorici odigranoj u Frankfurtu koji je reprezentaciju Jugoslavije 1974. godine odveo na Svjetsko prvenstvo u Zapadnoj Njemačkoj.

Jugoslavija je tada osvojila osmo mjesto na svijetu. Sa reprezentacijom je učestvovao i na Evropskom prvenstvu 1976. godine čija je završnica održana u Jugoslaviji. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je 41 utakmicu i postigao 10 golova. Nakon decenije provedene u "Dolini ćupova", 1975. godine preselio se u Francusku gdje je obukao dres prvoligaša Nice. U tom klubu je odigrao više od 150 mečeva, a četiri godine poslije se povukao iz aktivnog bavljenja fudbalom zbog teške povrede.

I nakon toga ostao je uz fudbal. Bavio se trenerskim poslom a u maju ove godine je na sjednici Komiteta za normalizaciju stanja u Nogomentom/Fudbalskom savezu BiH izabran za koordinatora rada svih reprezentativnih selekcija.

Otišao je velikan sarajevskog, bh. i jugoslovenskog fudbala. Legendarni centarfor u dresu Željezničara odigrao je više od 350 utakmica i postigao više od 100 golova

Jednu od posljednjih nagrada, kao potvrdu svog uspješnog radnog i životnog vijeka Katalinski je dobio 2009. godine kada mu je na manifestaciji izbora najboljih sportista BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" uručeno priznanje za životno djelo.

"Nagrada za životno djelo je velika čast za mene, ali da ne zvučim neskromno, valjda sam je zaslužio. Teško je da neko iz kolektivnih sportova dobije takvo priznanje. U moju sportsku karijeru uloženo je dosta rada, truda i odricanja, naročito u onim vremenima kada je konkurencija bila ogromna", rekao je tada Katalinski.  

Komemorativna sjednica biće održana u ponedjeljak u 15 sati u komermorativnom centru groblja "Bare", a sahrana je istog dana u 17 sati na groblju "Stup" u Sarajevu.

Video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije