Fudbal

Pratite nas na Google news

Usvojen novi statut NK Čelik na principu "jedan član-jedan glas"

Usvojen novi statut NK Čelik na principu "jedan član-jedan glas"
Usvojen novi statut NK Čelik na principu "jedan član-jedan glas"
AA, FOTO: AA

Na Skupštini NK Čelik iz Zenice izabran je mandatar Upravnog odbora Selvedin Šatorović i usvojen je novi statut na principu "jedan član-jedan glas"

Novi statut kluba usvojen je na prijedlog Neformalne grupe građana Za Čelik čime bi trebali početi bolji dani za zenički klub.

Nekoliko stotina navijača, okupljenih ispred istočne tribine stadiona Bilino polje, vijest o usvajanju novog statuta dočekalo je uz veliko slavlje. Borba za usvajanje novog statuta trajala je 2,5 godine. Zenički navijači su u protekle dvije godine i bojkotovali dolazak na domaće utakmice čime su tražili usvajanje ovog statuta.

Za mandatara Upravnog odbora ovog kluba na period od šest mjeseci prihvaćen je Selvedin Šatorović. Šatorović je u izjavi za medije rekao kako će sa radom početi već sutra.

"Ono što je bio uslov za moje prihvatanje kandidature je povratak navijača na Bilino polje, podrška zeničkih privrednika i podrška Gradskog vijeća, gradonačelnika i grada. Mi ćemo već sutra vidjeti kakvo je stanje u klubu, koja su dugovanja, održati sastanak sa gradonačelnikom, obaviti konsultativne razgovore sa budućim članovima Upravnog odbora i pristupiti izboru novog šefa stručnog štaba koji bi sa sportskog aspekta organizovao pripreme, vidio sa kojim igračkim kadrom raspolaže i shodno potrebama angažovao pojačanja. Ova uprava će učiniti sve ono što treba da Čelik ostane u najvišem rangu takmičenja", rekao je Šatorović.

Tarik Ajanović, član NGG Za Čelik i jedan od tvoraca novog statuta kluba, rekao je kako je statut baza za oporavak kluba.

"Bit ću optimističan i reći da za Čelik stižu bolji dani. Vraća se famozna zenička publika na stadion koja zaista pravi razliku. Ovim putem želimo i da vratimo povjerenje građana i pozovemo ih na utakmicu da nam zajedno pomognu da izgradimo novi Čelik i novu priču. Bit će jako teško, ovaj statut ne donosi novac, ne rješava sve probleme, ima mnogo posla, ali imamo dobru podlogu i optimizam. Čelik možda neće biti odmah šampion, ali ta pretpostavka sada ima dobru podlogu", rekao je Ajanović koji je na večerašnjoj skupštini kluba predstavio novi statut kluba.

Vladan Popović, jedan od predstavnika navijača zeničkog kluba, rekao je kako su navijači večerašnjim usvajanjem statuta najsretniji.

"Niko sretniji od nas, 'Robijaša', navijača, simpatizera i Zeničana, jer smo dvije i po godine u borbi za novi statut i potpisivanje reprograma duga. Usvajanjem novog statua nije riješen svaki problem, moramo raditi dalje, odgovornost je na svima da rade dalje i statut je samo baza za ozdravljenje kluba. Statut omogućava transparentnost rada i potreban nam je bio novi statut koji nije bio dobar. Najsretniji smo što ćemo se vratiti na naš jug koji nam je izuzetno falio i pružat ćemo podršku našem klubu plaćanjem ulaznica i odlaskom na gostovanja", rekao je Popović.

Zenički Čelik najveći problem ima sa dugovima, a prema informacijama iz kluba, taj dug iznosi oko 12 miliona KM. Usvajanjem novog statuta predviđen je i reprogram otplaćivanja duga te usvajanje nove upravljačke strukture.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije