Fudbal

"Uvoze" sudije za završnicu prvenstva

"Uvoze" sudije za završnicu prvenstva
Foto: Ilustracija | "Uvoze" sudije za završnicu prvenstva

Kineska Superliga je saopštila da će u posljednjim prvenstvenim kolima na utakmicama pravdu dijeliti inostrane sudije, kako bi se u odlučujućim mečevima podigao kvalitet odluka arbitara.

Do kraja kineske Superlige je ostalo još četiri kola, a poznato je da će sudija na meču Tijanđin Kvanđijana i Šendong Lunenga u subotu biti Šveđanin Jonas Erikson, dok će Francuz Toni Šapron dijeliti pravdu na utakmici između Šangaj Šenhue i Tijanđin Tede, dan kasnije. 

"Kako bi završnica prvenstva protekla u najboljem redu, od 27. kola pa do kraja Fudbalski savez Kine će pozivati sudije iz Evrope i Amerike da budu arbitri na najbitnijim mečevima", stoji u saopštenju FS Kine gdje se još navodi da je bitno podići standard i preciznost suđenja, kao i da će se tako raditi na edukaciji domaćih sudija.

Profesionalna liga u Kini postoji od 1994. godine i od tada su u više navrata elitni fudbalski rang potresali sudijski skandali. Tako je poznati sudija Lu Jun 2012. godine uhapšen zbog primanja mita, što je samo jedan od sličnih primjera.

U kineskoj Superligi su ove sezone izrečene i mnogobrojne kazne fudbalerima i trenerima zbog raznih prekršaja na i van terena, dok su Tijanđin Teda i Tijanđin Kvanđijan pod istragom zbog navodnog nameštanja meča u septembru.

Takođe, navodi se i da se planira uvođenje VAR sistema, odnosno video asistenata najkasnije na kraju ove sezone, dok će ova tehnologija biti u primeni tokom cele naredne sezone.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije