Fudbal

Van Bastenu presudio nacistički pozdrav - "Sieg Heil"

Van Bastenu presudio nacistički pozdrav - "Sieg Heil"
Foto: fifa.com | Van Bastenu presudio nacistički pozdrav - "Sieg Heil"

Legendarni holandski fudbaler Marko van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne "šale" na temu holokausta i genocida koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni fudbaler, koji danas radi kao komentator na holandskoj televiziji Fox Sports, u emisiji uživo izgovorio je "Sieg Heil", dobro poznati nacistički pozdrav.

Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraklesa Nijemca Franka Vormuta je dobacio "sieg heil".

Na Van Bastenovu žalost, mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je holandska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah izvinio,  vodstvo TV kuće ga je suspendovalo na sedmicu dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida.

Tijekom II. svjetskog rata ubijeno je oko 105 hiljada holandskih Jevreja, pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.

Nakon što je cijela priča završila u javnosti vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara, Electronic Artsa (EA) izbacilo je lik Marka van Bastena iz igre FIFA 20.

"Svjesni smo onoga što je Mako van Basten nedavno učinio. Kroz našu igru promovišemo ravnopravnost i promičemo različitost. Kao rezultat toga, suspendovaćemo MarKa van Bastena, objavio je proizvođač kompjuterskih igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije