Fudbal

Velež na Grbavici nadigrao favorizovanog AEK-a

Velež na Grbavici nadigrao favorizovanog AEK-a
Foto: Anadolija | Velež na Grbavici nadigrao favorizovanog AEK-a

Fudbaleri Veleža savladali su grčki AEK s 2:1, u prvom susretu drugog pretkola UEFA Konferencijske lige, koji je večeras odigran na stadionu "Grbavica" u Sarajevu.

Navijači mostarskog velikana mogu biti zadovoljni rezultatom, ali i činjenicom da je Velež u ovom susretu pokazao da se može nositi s mnogo bogatijom ekipom koja važi za velikog favorita.

Prvo poluvrijeme utakkmice na "Grbavici" donijelo je otvorenu igru Mostaraca i mnogo oprezniju postavku gostiju iz Atine, koji su svoje prilike imali uglavnom nakon grešaka igrača Veleža.

"Rođeni" su u prvih 45. minuta bili dosta opasnija ekipa i mogli su postići više od jednog gola, ali Grci su se dobro branili i uglavnom otklanjali opasnost ispred svog gola.

Šok za mnogobrojne navijače Veleža desio se u 12. minutu kada je Ansarifard postigao pogodak nakon odlične akcije gostujućeg tima.

Samo dva minuta kasnije Pršeš prekrasnim pogotkom s velike udaljenosti pogađa same rašlje protivničkog tima i dovodi utakmicu u egal. Isti igrač je imao odličan udarac s približno iste pozicije u 32. minutu, a golman Tsintotas krajnjim naporima skreće loptu u korner.

Do kraja poluvremena vrijedno je pomenuti da je AEK postigao pogodak koji je poništen zbog ofsajda.

Drugo poluvrijeme počelo je u nešto slabijem ritmu, bez većih prilika s obje strane.

Prvu ozbiljnu priliku ponovo je imao AEK nakon što je u 48. minutu Mantalos šutirao glavom a lopta pogađa prečku i odlazi u gol-aut.

Velež u 52. minutu iz prve ozbiljne prilike dolazi do drugog gola za veliku radost domaćih navijača. Naime, nakon odličnog dubinskog dodavanja Zajmović pogađa dalji ugao Tsintotasovog gola i dovodi "Rođene" u vodstvo.

AEK u drugom poluvremenu nije stvarao ozbiljnije šanse za god, dok su Mostarci nakon drugog gola igrali dosta opreznije i pokušavali kreirati šanse iz kontranapada.

U 77. minutu Brandao je odlično ubacio a Georgijevićev udarac glavom brani golan AEK-a. To je ujedno bila posljednja ozbiljnija šansa za Mostarce na susretu.

Posljednje minute susreta donijele su veliki pritisak AEK-a. U sudijskoj nadoknadi Grci su imali veliku šansu nakon neuspjele ofsajd zamke domaćih nogometaša, međutim Bogdanović brani udarac Arauja iz odlične pozicije.

Velež je pobjedom u prvom meču  pokazao da se može nositi s grčkim predstavnikom i sigurno je da će u revanšu u Atini naredne sedmice dati svoj maksimum da se plasira u narednu fazu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije