Fudbal

Velež pod reflektorima traži iskupljenje

Velež pod reflektorima traži iskupljenje
Foto: N.N. | Velež pod reflektorima traži iskupljenje

U subotu ispisujemo istoriju igranjem prvi put kući pod reflektorima i ujedno tražimo iskupljenje za katastrofalno loše izdanje s otvaranje sezone, poručio je u petak Feđa Dudić, šef stručnog štaba FK Velež.

"Rođeni" će na istoimenom stadionu u Vrapčićima odigrati 35. u novijoj istoriji derbi protiv Zrinjskog u okviru 2. kola M:tel Premijer lige BiH. Domaćini su u novu sezonu ušli sa ambicijom da će biti jedno od osvježenja, ali ih je poraz od Željezničara na startu (0:3), kako sami priznaju, prizemljio.   

"Igrači jedva čekaju da počne utakmica da isperemo gorak okus sa 'Grbavice'. Ništa u pripremnom periodu nije naslućivalo da ćemo onako loše odigrati na otvaranju sezone. Ja želim da vjerujem da je to bio samo loš dan i nadam se da ćemo to dokazati upravo u gradskom derbiju", poručio je Dudić i dodao:   

"Očekuje nas za Velež istorijska utakmica jer će se prvi put igrati pod reflektorima. Negdje u Veležovim knjigama ostaće zapisano da je ovo prva utakmica koja je na stadionu 'Rođeni' odigrana u noćnom terminu."

Fudbaleri ova dva tima međusobne susrete igrali su još u doba Kraljevine Jugoslavije, ali oni naravno nisu imali ni sličan naboj onima koji su novijih datuma. Zbog toga i pored činjenice da navijačima zbog virusa korona neće biti dozvoljen pristup, jače prisustvo policije u gradu na Neretvi ipak neće izostati.

"Idemo u goste protivniku koji traži iskupljenje protiv nas. Mi ćemo učiniti sve da ih u tome spriječimo. Nastojaćemo dati maksimum i ako u tome uspijemo, imamo realne šanse da uđemo u jednu neizvjesnu utakmicu u kojoj ćemo tražiti sva tri boda", rekao je Mladen Žižović, trener Zrinjskog.

U bh. fudbalskim okvirima Zrinjski je 18 puta trijumfovao nad Veležom, "rođeni" su pobijedili 11 puta, dok je pet utakmica okončano bez pobjednika. Posljednji derbi pripao je Veležu 1:0. "Plemići" su u prvom kolu na domaćem terenu minimalno savladali Olimpik 1:0, iz kojeg poručuju da naredni susret sa Širokim Brijegom na 'Otoci' dočekuju jači.

"U odnosu na utakmicu sa Zrinjskim jači smo sigurno 30-40 odsto. Tu su i neki novi igrači, pa se nadam da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu i dati sve od sebe da dođemo do prvih bodova", kazao je fudbaler "vukova" Zajko Zeba.

Popravni ispit zbog neuspjelog starta prošlog vikenda na "Pecari" imaće i fudbaleri Tuzla sitija. Na "Tušnju" će ugostiti Krupu, koja je na otvaranju poražena od Sarajeva.

"Tokom sedmice ekipa je dobro radila. Pripremali smo se i očekujemo osvajanja prva tri boda. U odnosu na prošlu sezonu ekipa je pretrpjela znatne izmjene i potrebno je vrijeme da se uigramo, ali očekujem već ove subote jednu bolju partiju od one protiv Širokog", kazao je Zlatan Nalić, trener Tuzla sitija.

Parovi 2. kola M:tel Premijer lige BiH: subota: Mladost - Sarajevo (17 časova), Olimpik - Široki Brijeg (17.30), Velež - Zrinjski (19), Tuzla siti - Krupa (20.30). U petak je trebalo da igraju: Radnik - Željezničar i Borac - Sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije