Fudbal

Velibor Džarovski, kralj balkanskih namještaljki: Žrijeb Svjetskog prvenstva je namješten

Velibor Džarovski, kralj balkanskih namještaljki: Žrijeb Svjetskog prvenstva je namješten
Velibor Džarovski, kralj balkanskih namještaljki: Žrijeb Svjetskog prvenstva je namješten

Žrijeb Svjetskog prvenstva u Brazilu garantovano je namješten, rekao je Velibor Džarovski, poznat kao kralj balkanskih fudbalskih namještaljki.

Čovjek koji je za vrijeme postojanja bivše Jugoslavije namještao pobjednike muzičkih festivala, izbore za mis, te utakmice, ističe da je "svakome i malo upletenom u prljavi posao jasno da žrijeb za naredni Mundijal nije regularan".

"U najlakšoj grupi su Švajcarska, jer je Sep Blater, predsjednik FIFA, Švajcarac, kao i Francuska, zato što je Mišel Platini, predsjednik UEFA, Francuz. Za protivnike u Grupi E dobili su slabi Ekvador i još slabiji Honduras. Mislite da je to slučajno? Ne, nije. Žrijeb je milion posto namješten", kazao je Džarovski.

Na pitanje kako je moguće namjestiti žrijeb na tako visokom nivou, odnosno kako može tako nešto da tvrdi bez čvrstih dokaza, Džarovski je imao jasan odgovor.

"Ništa lakše! Jedna kuglica bude malo toplija od drugih, i eto. Ili neka bude malo teža, i to je to. Znam kako se to radi, jer sam mnogo puta namještao žrijeb Kupa Makedonije, kako bi moj Vardar dobivao slabijeg protivnika. Ako me pitate kako mogu tako nešto da tvrdim, pitam vas zašto balkanske reprezentacije koje će igrati na SP, BiH i Hrvatska, nisu u laganim grupama? Jasno, zato što nemamo lobi i svoje čelnike u UEFA i FIFA", rekao je on.

Džarovski, koji je organizovao oko 5.000 koncerata muzičara raznih profila, 1988. je bio uhapšen u Splitu zbog sumnje u namještanje 12 utakmica u ligi bivše Jugoslavije. Međutim, pušten je na slobodu nakon što sud nije prikupio dovoljan broj dokaza.

Da su u moje vrijeme postojale kladionice, imao bih para kao Bil Gejts

"Dokazati namještene utakmice, žrijeb i muzičke festivale veoma je teško. Zato sam dugo u ovom poslu. Bilo je situacija kada je bilo gusto, ali uvijek sam izlazio kao pobjednik. Dva puta pucali su na mene, jednom u Priboju, drugi put u Tuzli. Oba puta je trebalo da namjestim utakmice Vardara. U Priboju sam čovjeku na petom spratu dao novac da namjesti utakmicu, a kada sam izašao iz zgrade, pucali su na mene. Imao sam sreće i tada i u Tuzli", izjavio je Džarovski.

Kralj balkanske fudbalske mafije, kako ga nerijetko oslovljavaju u Makedoniji, rekao je i da namještanje utakmica cvjeta u cijelom svijetu, ali i "na prostorima bivše Jugoslavije, te posebno Grčke i Turske".

"Na ovim prostorima stalno se namještaju utakmice. Istina, posljednjih godina manje sam u cijeloj priči zato što mi to ne dozvoljava zdravlje. Ali, u posljednje vrijeme najveće prljavštine su u Skandinaviji. Svi misle gore je uređeno društvo i da nema prevara, ali grdno se varaju", rekao je Džarovski, koji žali što "nije u najboljim godinama":

"Da su u vrijeme kada sam bio u top formi postojale kladionice, danas bih imao para kao Bil Gejts. Onda se fino zarađivalo od namještanja, ali sitan je to novac u odnosu na onaj koji je danas u opticaju."

Od reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije u Brazil su se plasirale BiH i Hrvatska, za koje Džarovski vjeruje da mogu da izbore plasman u osminu finala.

"BiH će proći u drugi krug iz Grupe F. Ni Argentini neće biti lako protiv tima velikog majstora Safeta Sušića. BiH je bolja od Nigerije i Irana, te će najmanje kao druga u osminu finala. Ni Hrvatska nije bez šansi. Ako ne izgube od domaćina Brazila u prvom kolu, sigurno će proći grupnu fazu. Meksiko i Kamerun su dobri, ali nisu ekipe kojima se Hrvati ne mogu suprotstaviti. Uz malo našeg balkanskog vica, i BiH i Hrvatska mogu daleko dogurati", zaključio je Džarovski.

Namjestio rukomet 0:0

Velibor Džarovski iz "bogate karijere" posebno izdvaja dvije prevare za pamćenje. Namjestio je rezultat fudbalske utakmice 134:0, kao i rukometne, koja je okončana sa 0:0.

"Fudbal sam namjestio zato što je predsjednik Leskoeca bio moj prijatelj, inače profesor na Turističkom fakultetu. On je puštao moje prijatelje da prođu na ispitu kada god bih to tražio od njega, pa sam mu uzvratio uslugu", rekao je Makedonac i dodao:

"Tada nisam uzeo ni dinara. Što se tiče 0:0 u rukometu, bila je to utakmica Druge jugoslavenske lige između Metalca iz Valjeva i Industrijaleca iz Skoplja. Zaradio sam grdne pare na tom poslu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije