Fudbal

Veličanstven oproštaj od "Štrausa sa Grbavice"

Veličanstven oproštaj od "Štrausa sa Grbavice"
Foto: FK ŽELJEZNIČAR | Veličanstven oproštaj od "Štrausa sa Grbavice"

„Grbavica“ se na veličanstven način oprostila od svog, bh. regionalnog i fudbalskog velikana Evrope i svijeta, neponovljivog Ivice Osima.

Fudbalski klub Željezničar u ponedjeljak je prvi put odigrao domaću utakmicu bez svog počasnog predsjednika, virtuoza sa loptom, velikog Švabe, Štrausa, fudbalskog mocarta. Oko 5.000 navijača napravilo je atmosferu i koreografiju za pamćenje u čast čovjeku čije je srce prestalo da kuca 1. maja u 10 časova u Gracu, a sahranjen je prošle subote na Gradskom groblju „Bare u Aleji velikana.

Utakmica 31. kola M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Radnika iz Bijeljine počela je minutom šutnje simbolično u 19.21 čas, godina kada je osnovan klub sa „Grbavice“. Onda je sa tribina zagrmilo skandiranje imena Ivice Osima, a navijači na južnoj tribini su razvili višemetarsko platno sa likom Švabe i zastavom Željezničara. Dok je avion kružio iznad stadiona noseći poruku “Legende žive u srcima, Ivica Osim 1941- 2022“, ostatak stadiona pratio je sve podizanjem slike Ivice Osima na kojoj su na poleđini bili ispisani citati i izjave velikana. „Grbavica“ je pjevala navijačke pjesme skandirala „Slavićemo tvoje ime dok u nama srce bije“...

Mnoge poznate i uvažene ličnosti bile su u ponedjeljak na stadionu „plavih“ među kojima i nekadašnji as i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević. Noć prepuna emocija doživjela je kulminaciju kada su u 81. minuti, simbolično kao godine života Ivice Osima, upaljene baklje na tribinama. Iako je bio u drugom planu, jer nije imao veliki značaj, rezultat utakmice na kraju je glasio 1:1. Željezničar u vodstvo dolazi u 11. minuti kada je Sead Subašić pogodio mrežu gostiju. Prijetili su „plavi“ još preko Sedada Subašića i Armina Hodžića, ali je ostalo 1:0 na kraju prvog dijela.

Subašić je ubacio u 47. minuti, Hodžić glavom šutirao pored gola. Aleksandar Vučenović u 69. minuti izlazi sam pred golmana Radnika koji mu brani udarac. Radnik do poravnanja dolazi u 80. minuti. Haris Handžić je iskosa snažno šutirao i pogodio mrežu za 1:1. Samir Bekrić je u 91. minuti šutirao, a golman Radnika odbranio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije