Fudbal

Veljko Paunović za "Nezavisne": U tim moraju igrači gladni uspeha

Veljko Paunović za "Nezavisne": U tim moraju igrači gladni uspeha
Foto: N.N. | Veljko Paunović za "Nezavisne": U tim moraju igrači gladni uspeha

Kako bismo napravili uspeh na Svetskom prvenstvu igrači moraju da se vole. Kad smo igrali na Novom Zelandu igrači su u šetnju išli zagrljeni i nisu buljili u telefone, rekao je Veljko Paunović, trener Čikaga, koji je Srbiju 2015. odveo na krov svijeta na Mundijalu za igrače do 20 godina.

Mladi stručnjak je sa svojim pulenima bez sumnje napravio najveći uspjeh za fudbal u Srbiji u novijoj istoriji. Dio te generacije sada igra za seniorski tim, koji će od 14. juna do 15. jula igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Paunović je istakao da je sam plasman "orlova" na Mundijal veliki uspjeh te da sada ekipu treba osloboditi pritiska rezultata. Podsjetimo, Srbija će u grupnoj fazi igrati sa Švajcarskom, Kostarikom i Brazilom.

"U timu mora da bude dobar ambijent i moramo da budemo svesni da ekipi neće biti nimalo lako. Švajcarska i Kostarika su ekipe u porastu. Švajcarska ima dosta igrača sa naših prostora i neće nam biti lako. Moramo da pokušamo da skinemo pritisak s igrača što više. Istina, bez njega se ne može na ovako velikom takmičenju i moramo znati sve to da izbalansiramo", izjavio je Paunović.

NN: Ko bolje od Vas u Srbiji zna kako se popeti na krov svijeta? Imate li kakav savjet za ekipu i selektora Mladena Krstajića?

Paunović: U tim moraju da budu izabrani momci kojima je stalo do reprezentacije. Tamo mnogo toga mogu da dobiju. Mi smo narod koji je gladan uspeha na velikim takmičenjima i takvi moraju da budu i igrači. Igrači moraju da se vole. Kad smo igrali na SP u Novom Zelandu igrači su u šetnju išli zagrljeni i nisu buljili u telefone. To je vrlo važno.

NN: Čini se da prvi put javnost od Srbije ne očekuje da bude prvak svijeta?

Paunović: Nisam siguran da je tako, velika su očekivanja i tako i treba da bude. Zato na SP moraju da igraju oni koji su gladni uspeha, oni koji na ovo takmičenje gledaju kao na odskočnu dasku ili žele da daju pečat karijeri. Ali, moramo i da definišem šta je uspeh - da li je to prolazak grupne faze ili osvajanje titule prvaka sveta.

NN: Šta može da bude prednost Srbije na Mundijalu u Rusiji?

Paunović: Naš veliki adut su ponos i vera u sebe. Mi smo najbolji kad je najteže, a kad bi trebalo da bude lako onda uprskamo. To je mač sa dve oštrice i moramo da se pripazimo.

NN: Nejmar će nastupiti za Brazil nakon teške povrede. Da li možemo reći da je Brazil apsolutni favorit grupe i da će bez problema biti prvi?

Paunović: Da sam tako razmišljao nikad ne bismo bili prvaci sveta. Nejmar se jeste vratio, ali izlazi iz teške povrede i u fudbalu je najteže vratiti formu. To ne ide na ruku njemu i Brazilu. I ostale ekipe u grupi se dosta pitaju, možda neko od nas bude prvi. U jedno sam siguran: ne smemo mi da budemo ti koji će im staviti zlatnu medalju oko vrata!

NN: Navodno ste bili jedan od kandidata za selektora Srbije nakon otkaza Slavoljubu Muslinu?

Paunović: Nikad me niko nije zvao. U dobrim sam odnosima sa ljudima u Fudbalskom savezu i tu posebno mislim na Savu Miloševića, ali, ponavljam, niko me nije zvao.

NN: Ko su najveći favoriti Mundijala?

Paunović: Teško je pričati o glavnim favoritima dok se ne vide konačni spiskovi. S ove distance to su Španija, Nemačka, Brazil i Argentina. Tu je, naravno, i Portugal jer imaju jednog od najboljih fudbalera sveta. O favoritima možemo da pričamo tek kada se sve ekipe iskrcaju na rusko tlo i kad vidimo ko računa s kojim snagama. Umor igrača će dosta da utiče na igru timova i to ne smemo da zanemarimo.

NN: Da li ste zadovoljni dosadašnjim tokom sezone u MLS-u s obzirom na to da su rezultati nešto lošiji nego prošle godine?

Paunović: Nikad nisam tražio izgovore pa neću ni sada, ali je činjenica da nam je pet ključnih igrača povređeno. Nismo u najjačem sastavu i to dosta utiče na ekipu. Ipak, gledamo u budućnost i čekamo prelazni rok. Radimo najbolje što možemo i šansu smo pružili mladim igračima koji imaju priliku da se dokažu protiv jakih protivnika. Oni rastu iz meča u meč, a mi čekamo prelazni rok u kojem ćemo se potruditi da dovedemo igrače sa težinom i kvalitetom.

NN: Šta je MLS-u donio dolazak zvijezde kao što je Zlatan Ibrahimović?

Paunović: Ibrahimović je donio euforiju i skrenuo pažnju na ligu. Slično smo i mi uradili kada smo doveli Bastijana Švajnštajgera. Oni su prijatelji i sigurno je Švajnštajger dosta uticao na njegovu odluku. Kvalitet Ibrahimovića smo i mi osetili na svojoj koži pošto je postigao jedini gol protiv nas. Igrači sada imaju priliku da uče od asova kao što su David Vilja, Švajnštajger, Ibrahimović... Oni su doneli strast i kvalitet.

Klimatske i vremenske promjene

NN: Koliko Vam je teško nositi se sa čestim promjenama vremenskih zona, ali i klimatskih uslova?

Paunović: To je veliki izazov sa kojim moramo da se borimo svakodnevno. Upravo ta specifičnost utiče da se igrači često povrede i često pauziraju na duže staze. Svi treneri u svetu se trude da u svaki meč uđu sa najjačim sastavom. Ovde je najvažnije ući u plej-of. Nama se desilo da smo prošle godine ušli potrošeni i ove želimo da ispravimo tu grešku. Cilj je da uđemo u plej-of i da tamo budemo u najboljoj formi. Moramo da budemo najbolji kada je najpotrebnije i ukoliko u tome uspemo zašto ne bismo došli do finala ili čak i titule.

Maletićev cimer

Veljko Paunović je najveći dio karijere proveo u Španiji, gdje je, između ostalog, nosio dres Atletiko Madrida, a igrao je još u Njemačkoj, Rusiji i Americi. Ponikao je u Partizanu za koji je igrao u dva mandata. U drugom, vrlo kratkom mandatu, 2008. godine je bio cimer bivšem igraču Borca Darku Maletiću, za kojeg je kazao da su i danas vrlo dobri prijatelji.

Krstajićev spisak

Mladen Krstajić, selektor Srbije, odredio je 27 fudbalera koji konkurišu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sljedećeg mjeseca. Na spisku su: Golmani: Vladimir Stojković, Predrag Rajković, Aleksandar Jovanović, Marko Dmitrović. Odbrana: Aleksandar Kolarov, Antonio Rukavina, Milan Rodić, Branislav Ivanović, Uroš Spajić, Miloš Veljković, Duško Tošić, Matija Nastasić, Nikola Milenković. Vezni red: Nemanja Matić, Luka Milivojević, Marko Grujić, Nikola Maksimović, Dušan Tadić, Andrija Živković, Mijat Gaćinović, Filip Kostić, Nemanja Radonjić, Sergej Milinković-Savić, Adem Ljajić. Napad: Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Luka Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije