Fudbal

Vico Zeljković pozdravio uvođenje VAR-a

Vico Zeljković pozdravio uvođenje VAR-a
Foto: N/FS BiH | Vico Zeljković pozdravio uvođenje VAR-a

Uz pomoć naših partnera, VAR tehnologija na terenima M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine biće realizovana u bliskoj budućnosti, najavio je Vico Zeljković, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

On je naglasio opredijeljenost čelnih ljudi bh. kuće fudbala za dodatni napredak i dizanje kvaliteta fudbala u BiH. U organizaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Stanišićima kod Bijeljine je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine. Seminar je obuhvatio različite teme koje su ključne za kvalitetno korištenje VAR sistema. Sudije su se upoznale sa osnovnim principima i načelima VAR-a, kao i s VAR protokolom, koji obuhvata četiri kategorije situacija u kojima se VAR može koristiti.

Takođe, u Semberiji se govorilo o ulogama svih uključenih strana, naročito sudija na terenu, VAR sudija (Video Assistant Referee), AVAR sudija (Assistant Video Assistant Referee) i sudija odgovornih za praćenje VAR sobe. Predsjednik N/FS BiH pozdravio je uvođenje VAR tehnologije u bh. fudbal, rekavši kako je ovo veliki plus za fudbal Bosne i Hercegovine.

„Još ranije sam najavio da je uvođenje VAR tehnologije u bh. fudbal jedan od ključnih projekata za Nogometni/Fudbalski savez BiH u narednom periodu. Seminar u Bijeljini je ozvaničio početak svojevrsne pripreme za njegovu realizaciju i duboko vjerujemo da ćemo i ovaj projekat vrlo brzo uspješno realizovati“, rekao je Vico Zeljković.

Licencirani FIFA predavač Igor Radojčić u Stanišićima je održao teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije M:tel Premijer lige. Tokom seminara razgovarano je o brojnim temama i principima za kvalitetno i pravilno korištenje ove tehnologije.

„Ovo jasno pokazuje naše opredjeljenje da fudbal u BiH iz godine u godinu podižemo na viši nivo, te da našim sudijama omogućimo kontinuirano i kvalitetno usavršavanje i da ih pripremimo za korištenje nečega što će, ja duboko vjerujem, uz pomoć naših partnera postati bliska budućnost“, kazao je Zeljković.

Upravo je dijeljenje pravde na terenima M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine izazvalo mnogo polemika proteklih godina. Gotovo da nema utakmice koja nije bila predmet komentara i polemika, odnosno nezadovoljstva ekipa koje

su poražene. Problem je to koji prati Premijer ligu BiH od prve sezone, pa su svi klubovi zagovornici uvođenja tehnologije na bh. terene. Ako bude realizovano uvođenje VAR tehnologije na bh. terene, biće to drugi veliki projekat kolji će se realizovati u mandatu Vice Zeljkovića.

Aktuelni predsjednik je na preuzimanju dužnosti najavio hibridne travnjake na svim terenima M:tel Premijer lige BiH, a posao će ovog ljeta biti finaliziran na svim stadionima. Projekat su podržali UEFA i FIFA, kao i lokalne zajednice.

VAR tehnologija takođe će imati podršku UEFA i FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije