Fudbal

Više novca za ulazak u Ligu šampiona

Više novca za ulazak u Ligu šampiona
Foto: Tanjug/AP | Više novca za ulazak u Ligu šampiona

Od naredne sezone na snazi će biti novi format Lige šampiona, u kom će učestvovati više klubova, gdje će svaki tim odigrati po osam utakmica.

Zanimljivo je da će sve biti drugačije u novoj Ligi šampiona, pa i nagradni fond. Do sada se za plasman u Ligu šampiona dobijalo 15,64 miliona evra, a sada je ta cifra podignuta na 18,62 miliona evra.

Kada se sve sabere klubovi će moći da zarade 200.000 evra više nego do sada. Tako se sada pobjeda vrednuje 2,8 miliona evra, a remi čak 700.000 evra.

Novi format Lige šampiona donosi dvije grupe, gdje će osam najboljih timova igrati u narednoj fazi.

Nema sumnje da će novi format biti daleko zanimljiviji za navijače, ali i same klubove.

Podsjetimo nema više grupa, nego se igra ligaški sistem takmičenja. U prvoj fazi svaki tim će imati osam utakmica i sakupljaće bodove za prolazak u narednu fazu. Neće se više igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu šampiona biće otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sljedećim pravilima.

Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA.

Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampion ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulaziće ih pet.

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski poslati dvije ekipe u glavnu fazu Lige šampiona.

Sistem bodovanja se ne mijenja. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam ide direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igraće drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj fazi odlučiće žrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe – nosioci (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mjesta). Poslije toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mjesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije