Fudbal

Vlasnik Fenerbahčea preuzima Vardar?

Vlasnik Fenerbahčea preuzima Vardar?
Foto: Anadolija/Arhiva | Vlasnik Fenerbahčea preuzima Vardar?

Ali Koc, milijarder i vlasnik Fenerbahčea, planira preuzeti makedonski Vardar.

Turski mediji javljaju da je Koc već kontaktirao s Makedoncima i ponudio im nekoliko modela saradnje. Za početak bi Vardar postao filijala slavnog turskog kluba, koji bi u Sjevernu Makedoniju slao mlađe fudbalere i one koji bi u Istanbulu imali manju minutažu. Glavni razlog za taj potez je činjenica da Fudbalski savez Turske nije donio odluku o osnivanju lige za rezervne ekipe, pa Fenerbahče ne zna šta će napraviti s viškom igrača.

Koc bi, pišu Turci, mogao i kupiti Vardar, klub koji je upao u velike finansijske probleme i koji je prošle sezone ispao u drugu ligu, prenosi Index.hr.

Vardar je 11 puta bio prvak Sjeverne Makedonije, a prije četiri godine igrao je skupinu Lige Evrope, nakon što je 4:1 razbio upravo Fenerbahče u kvalifikacijama. Klub iz Skoplja bio je i prvak Jugoslavije 1987. godine, ali mu je sud naknadno uzeo tu titulu i prvakom proglasio Partizan, koji je u tu sezonu zbog afere namještanja ušao s minusom od šest bodova. Sud je poništio odluku o oduzimanju bodova, pa je Partizan proglašen prvakom, iako je Vardar kao prvak predstavljao Jugoslaviju u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije