Fudbal

Olimpik stvara tim za titulu i Evropu

Olimpik stvara tim za titulu i Evropu
Foto: Jabuka.tv | Vojvodić najavljuje visoke ambicije: Olimpik stvara tim za titulu i Evropu

Nama niko ne može zabraniti da razmišljamo i o tituli, a kamoli o Evropi, poručio je Darko Vojvodić, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Olimpik.

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BiH o zaključenju sezone Prve lige FBiH nakon 16 odigranih kola "vukovi" se vraćaju u BH Telecom Premijer ligu BiH. Naknadno će biti odlučeno hoće li im zvanično biti priznata i titula ili samo plasman.

"Mi smo na pragu uspjeha objektivno bili i bez ovakve odluke. Da smo zaslužili plasman u BH Telecom Premijer ligu BiH pokazali smo našim igrama tokom cijele sezone. Rasli smo i iz utakmice u utakmicu bili sve bolji. Odluka je ispravna. Gotovo sve amaterske lige u Evropi su završene na ovaj način. Ogroman broj klubova Prve lige FBiH je bio da se ne igra više. Nastavak prvenstva bi iziskivao dodatne troškove, klubovi ionako jedva preživljavaju, a sada sa krizom izazvanom virusom korona dodatno su u dubiozi", kazao je Vojvodić.

Iskusni fudbalski stručnjak važi za jednog od najuspješnijih trenera na našim prostorima. Posebna specijalnost su mu prve lige Republike Srpske i Federacije BiH, gdje mu je Olimpik sada ukupno četvrta ekipa koju je uveo u najviši rang. U elitu je svojevremeno uveo GOŠK iz Gabele, vodio je u sezoni kada je ušao u elitu i Tuzla siti, te prošle godine banjalučki Borac. Sa najmlađim sarajevskim premijerligašem zapaženu ulogu želi igrati i u društvu najboljih.

"Nisam trener koji će se zadovoljiti samo učešćem u nekom takmičenju, nego uvijek gajim visoke ambicije bez obzira na konkurenciju. Već smo počeli stvarati viziju za narednu sezonu. Olimpik izrasta u jak i veliki klub koji će igrati zapaženu ulogu među elitom bh. fudbala. Svjesni smo da će nam biti potreban veliki broj pojačanja jer trenutna ekipa je bila koncipirana za Prvu ligu FBiH, a liga u koju ulazimo je puno kvalitetnija. Imamo dovoljno vremena da sve posložimo kako treba, a važno je da i sada imamo neki kostur ekipe koji može odgovoriti izazovima", tvrdi Vojvodić.

Iako mu nije prijeko potrebno, Vojvodić bi volio u svakoj liniji pojačati konkurenciju sa po još jednim kvalitetnim fudbalerom.

"Objektivno mislim da možemo biti na diobi minimalno petog mjesta. To ako ostvarimo i ambicije će vjerovatno dodatno rasti. Nama niko ne može zabraniti da razmišljamo i o tituli, a kamoli o Evropi. Olimpik je u svojoj istoriji osvajao trofej Kupa BiH, izlazio u Evropu, pa naši snovi opravdano mogu biti da ponovo budemo na tom nivou. To ćemo nastojati da ostvarimo iako nismo samo mi ti koji se pitaju i odlučuju. Bićemo sigurno spremni da se nosimo i sa najjačim ekipama", najavio je Vojvodić.

Olimpik je u ranijim sezonama u Premijer ligi BiH domaće utakmice između ostalog igrao na "Grbavici" i Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo". Ovoga puta ostaju na domaćem terenu.

"Najvjerovatnije ćemo igrati na stadionu 'Otoka'. Nismo u obavezi da prve godine moramo imati reflektore. To je stadion koji nam prija, na 'Otoci' protiv nas niko nije favorit", kazao je Vojvodić i dodao:

"Mislim da sve ljubitelje fudbala raduje što će Sarajevo ponovo imati tri premijerligaša. Isto tako smatram da i Banjaluci trebaju najmanje dva kluba u eliti. To pravi rivalitet koji je temelj za razvoj kvalitete fudbala. Ako pravimo komparaciju sa Beogradom i Zagrebom, Sarajevo kao najveći bh. grad zaslužuje tri premijerligaša. Iskreno mi je žao što u društvu najboljih nije i Slavija iz Istočnog Sarajeva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije