Fudbal

Zašto Mesi nije mogao igrati besplatno za Barselonu

Zašto Mesi nije mogao igrati besplatno za Barselonu
Foto: Twitter / Printscreen | Zašto Mesi nije mogao igrati besplatno za Barselonu

Nakon što je Lionel Mesi objavio da prelazi u redove Inter Majamija ponovo se aktuelizovala priča zašto najbolji fudbaler svijeta nije mogao besplatno igrati za Barselonu, a što je bila njegova prevashodna želja.

Mesi je nakon napuštanja PSŽ-a imao tri opcije za nastavak karijere, a na kraju se odlučio na odlazak u Sjedinjene Američke Države.

Najbliži je bio povratku u Barselonu, ali katalonski klub mu nije mogao ponuditi dovoljno veliku platu zbog ograničenja u "seleri kepu" La Lige, te je sjajni Argentinac na kraju birao između Al-Hilala i Inter Majamija.

Propisi La Lige nisu dozvoljavali Barseloni, blokiranoj zbog prevelikog iznosa plata, da potpiše Mesija sa minimalnom dozvoljenom platom.

Od februara, u Španiji je na snazi ​​minimalna mjesečna plata od 1.260 evra. Međutim, ovaj iznos se ne odnosi na fudbalere u profesionalnim španskim ligama. Kolektivni ugovor potpisan prošlog aprila sa La Ligom predviđa minimalnu godišnju platu prvoligaša na 182.046 evra za sezonu 2022/23 i 186.000 evra za 2023/24, prenosi "Klix". Ukupan iznos bi trebao porasti na 195.000 evra u periodu 2025/26.

U svakom slučaju, Barselona nije mogla potpisati Mesija ovog ljeta za godišnji ugovor manji od 186.000 evra. Čak se ispostavlja da bi klub bio u obavezi da prijavi mnogo veću platu.

Finansijski propisi La Lige, koji imaju za cilj da zaštite igrače i održivost njenih klubova, nameću obračun plata koji se mora poštovati u zavisnosti od prometa i gubitaka. Ali da bi se izbjegle bilo kakve zloupotrebe i zaobilaženja, La Liga ima diskretnu, ali vrlo zvaničnu "komisiju za ocjenjivanje". Ona ima moć odlučivanja o vrijednosti ugovora igrača i bavi se izračunavanjem ukupnog platnog spiska tima.

Procjena plata je napravljena prema nekoliko kriterijuma: starost igrača, stanje na tržištu, trajanje ugovora, broj međunarodnih nastupa, pojedinačne nagrade u posljednje tri godine, međunarodna takmičenja osvojena u posljednje četiri godine, osvojena nacionalna takmičenja u posljednje dvije godine, broj/procenat odigranih utakmica u protekle dvije sezone ili status kluba.

Prema pisanju katalonskog "Sporta", ova komisija za procjenu odredila bi vrijednost Mesijevog ugovora na 25 miliona evra godišnje, što je još uvijek iznad platnog limita Barse, koja ni u kom slučaju nije mogla angažovati Argentinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije