Fudbal

Zbog Mitrovića "letio" sa Mundijala, sada sudi Dinamu

Zbog Mitrovića "letio" sa Mundijala, sada sudi Dinamu
Foto: Tanjug/AP (Arhiva) | Zbog Mitrovića "letio" sa Mundijala, sada sudi Dinamu

Utakmicu između Dinama i Šahtara u 4. kolu grupne faze Lige šampiona sudiće iskusni njemački sudija Feliks Brih (44) koji do sada nije nikada sudio hrvatskim klubovima.

Mnogi Briha još uvijek pamte po "fantomskom golu" kojeg je dosudio na bundesligaškoj utakmici između Hofenhajma i Leverkuzena 2013. kada je priznao gol kojega uopšte nije bilo.

Naime, igrač Leverkuzena, Štefan Kizling poslao je loptu prema golu Hofenhajma, ali izvan okvira, ali ona je ušla u gol zbog rupe u mreži što je, logično, razljutilo navijače Hofenhajma, ali i šokiralo cijeli fudbalski svijet.

Mnogi su to uspoređivali s "fantomskim golom" Tomasa Helmera  iz 1994.

Brih koji je inače diplomirani pravnik nije nikada sudio Dinamu, ali zato jeste hrvatskoj reprezentaciji. Pravdu je dijelio šest puta i niti jednom "kockasti" nisu poraženi. Tri puta je hrvatska selekcja slavila, a tri susreta su završila bez pobjednika. Posljednji put je Hrvatima je sudio u septembru protiv Slovačke.

Prvi put je bio pomoćni sudija u prijateljskoj utakmici između Hrvatske i Poljske u februaru 2003. u Splitu koja je završila bez pogodaka. Kao glavni sudac hrvatskoj reprezentaciji je prvi put sudio na gostovanju protiv Bjelorusije u kvalifikacijama za SP 2010. godine, a "vatreni" su slavili sa 3:1.

Vodio je i meč protiv Turske (3:0) u u kvalifikacijama za EURO 2012. godine, protiv Srbije u Beogradu kad je bilo 1:1 u kvalifikacijama za SP 2014., u pobjedi protiv Ukrajine (2:0) u kvalifikacijama za SP 2018. godine, te u remiju između Hrvatske i Engleske (0:0) na Rujevici u Ligi nacija.

Na posljednjem SP-u u Rusiji sudio je samo jednu utakmicu Srbija - Švajcarska (1:2), nakon koje ga je FIFA poslala kući nakon žestokih kritika na njegovo suđenje u tom dvoboju. Jedna od njih bila je situacija u kojoj je upitno je li Nijemac trebao dosuditi penal za Srbiju kada su Mitrovića uhvatila u "sendvič" dva švajcarska igrača za vrijeme ubacivanja lopte iz ugla.

Suđenjem se počeo baviti 1999. godine, od 2004. sudi utakmice njemačke Bundeslige, a FIFA znak nosi od 2007. godine. Kruna karijere bila mu je finale Lige šampiona 2017. između Real Madrida i Juventusa. Riječ je o sudiji visokog renomea koji je oduvijek sudio na velikim takmičenjima, ali često mu se znala potkrasti i poneka "greška".

(24sata.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije