Fudbal

Željezničar došao po čudo u Izrael

Željezničar došao po čudo u Izrael
Foto: fkz.ba/Damir Hajdarbašić | Željezničar došao po čudo u Izrael

Fudbaleri Željezničara večeras (19 časova) u Haifi igraju odgođenu utakmicu prvog pretkola Evropske lige protiv ekipe Makabija.

Prvobitno je bilo planirano da se ovaj susret odigra 27. avgusta, ali on je odgođen odlukom Ministarstva zdravstva Izraela, nakon što je utvrđeno da pet članova tima sa "Grbavice" (prije dolaska pozitivno je bilo još šest igrača) po dolasku u Izrael bilo pozitivno na virus korona.

Trenutno drugoplasirani tim Premijer lige BiH po drugi put je otputovao u Izrael, ovaj put sa svim negativnim nalazima na kovid-19 koje su obavili uoči puta, a ukoliko ne bude novih iznenađenja u Izraelu pri novom testiranju konačno će odigrati utakmicu sa Makabijem.

U "Želji" nisu sa oduševljenjem dočekali odluku UEFA da se susret ponovo zakaže za 9. septembar u Izraelu, čak su uputili žalbu da se igra na neutralnom terenu, posebno zbog činjenice da nisu imali puno vremena za treniranje, jer su većinu vremena po povratku iz Izraela 27. avgusta proveli u karantinu. Ipak, UEFA je odlučila da se igra u Haifi.

Proteklih nekoliko dana "plavi" su odradili tek nekoliko treninga uz poštivanje preporuka koje je propisao mjerodavni epidemiolog i pravo je pitanje u kakvom je stanju ekipa, prije svih fizičkom i koliko će moći ozbiljno da se suprostavi favorizovanom protivniku. Za prolaz će im biti potrebno pravo čudo. Iako će šef stručnog štaba Amar Osim na raspolaganju imati skoro sve igrače, čini se da samo on trenutno zna u kakvom su stanju njegovi izabranici i ko će početi utakmicu. Treba reći da će u konkurenciji biti i posljednje pojačanje, Vedran Vrhovac. 

Kada je u pitanju Makabi, u međuvremenu je počelo prvenstvo Izraela, a tim iz Haife je u prvom kolu savladao ekipu Hapoel Hadere sa 2:1.

Većina kladionica su su jasne uoči večerašnjeg okršaja, sve osim pobjede domaćina predstavljalo bi senzaciju, tako da se juče na trijumf bh. predstavnika koeficijent u pojedinim kladionicima kretao do 14. Prema trenutnoj ponudi Mozzart kladionice kvota na pobjedu Makabija je 1,25, na remi 5,80, a na pobjedu sarajevskog kluba 12.

Takođe, Željezničar će igrati i protiv tradicije. U dosadašnja četiri meča sa izraelskim klubovima tim sa Grbavice ima isto toliko poraza. Po dva puta je bio bolji Makabi Tel Aviv i Hapoel.

Zvaničan trening Željezničar je trebao obaviti sinoć na stadionu "Sami Ofer".

Inače, pobjednika ovog duela već naredne sedmice očekuje susret drugog pretkola protiv ekipe Kairata iz Kazahstana.

Podsjetimo, plasman u drugu rundu već su izborile ekipe Borca i Zrinjskog koje su bile bolje od Sutjeske (1:0) odnosno Diferenža (3:0).

U drugom kolu Banjalučane očekuje duel u Banjaluci protiv portugalskog Rio Avea, dok će Mostarci u goste Olimpiji iz Ljubljane. Sarajevo nakon nesretnog ispadanje u Ligi šampiona od bjeloruskog Bresta (1:2), takmičenje nastavlja u trećem pretkolu Evropske lige, a tamo će igrati protiv boljeg iz meča Budućnost - Astana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije