Fudbal

Sarajevo i "Željo" igraju 124. derbi

Sarajevo i "Željo" igraju 124. derbi
Foto: N.N. | "Zeljo" i Sarajevo igraju 124. derbi

Željezničar se ne smije potcjenjivati, a posebno u gradskom derbiju u najvećoj utakmici u BiH i u kojoj je nezahvalno prognozirati pobjednika bez obzira na formu ili položaj na tabeli, poručili su iz kluba sa "Grbavice".

"Plavi" večeras na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" u 124. prvenstvenom vječitom gradskom derbiju gostuju kod ekipe Sarajeva.

Utakmicu 10. kola M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine dočekuju na svega tri boda zaostatka za najvećim rivalom, ali u sezoni punoj oscilacija, uljuljanosti, uz krizu rezultata sa učinkom od svega dvije pobjede, isto toliko poraza i pet remija.

Šef stručnog štaba Želje Tomislav Ivković naglasio je da večeras igraju protiv ozbiljnog protivnika, koji ima jako dobre individualce, koji rješavaju utakmice baš na individualnom kvalitetu, ali je i prokomentarisao neke poruke iz FK Sarajevo u kojima se proteklih dana Željezničar potcjenjuje.

"Ja sam isto pročitao da se u FK Sarajevo vesele utakmici i da je Željezničar najbolja moguća varijanta da potvrde da vrijede. Vrlo je nezahvalno. Možda je to bila neka nesretna, nespretna izjava. Ja ipak mislim da oni nas smatraju najozbiljnijim i najtežim protivnikom u ovom momentu kojeg su mogli dobiti", pojasnio je Ivković.

Dodaje kako je njegov tim isti od prvog dana priprema, te kako su u klubu u kontekstu novih igrača nije ništa promijenilo, osim igrača iz Hrvatske Brune Zdunića i Mate Crnčevića, koji su na posudbi.

"U Sarajevu otkad su počele pripreme mislim da je došlo najmanje desetak igrača. Oni imaju probleme što se tiče registracije, to je ekipa koja ima dvije kompletne momčadi, ako ne i više. Oni imaju problem kako ubaciti tu momčad ili kako se organizirati da naprave momčad sa najkvalitetnijim mogućim igračima. Mi imamo neku prednost, što imamo standardnost da imamo kompaktnost, da igra manje-više ista ekipa i da se u svakoj utakmici sve bolje znaju", poručio je Ivković.

U zadnjem međusobnom susretu ova dva tima Sarajevo je slavilo na domaćem terenu rezultatom 1:0. Puno se stvari promijenilo od tada uključujući i trenere oba tima, pa će kako za Tomislava Ivkovića, tako i za Gorana Sablića na klupi Sarajeva, ovo biti prvi sarajevski gradski derbi.

"Ne želim biti bahat i prepotentan, ali kada igramo kući, favoriti smo ko god da nam dolazi. Gradski derbi sa Željom je posebna utakmica koju dočekujemo spremni i u dobroj atmosferi. Imamo kvalitet u ekipi i iz sedmice u sedmicu dobijamo više resursa od igrača i očekujem da protiv Želje ekipa bude bolja i agresivnija i vrijeme je da pokažemo potencijal", rekao je Sablić i dodao:

"Stanje na tabeli i forma klubova nisu presudni. Ogromni motiv će biti s obje strane i to je stvar prestiža ne samo u gradu, nego u bh. fudbalu. Fokusirao sam se na svoju ekipu koja je sada kompletna i kada uhvati svoju formu mi smo konkurentni svim ekipama."

Parovi 10. kola, danas: Leotar - Rudar (16 časova), Radnik - Zrinjski (18), Široki Brijeg - Tuzla siti (18), Sarajevo - Željezničar (20.30). Juče su igrali: Sloboda - Posušje 1:1 i Velež – Borac 0:2 (prekid).

M:TEL PREMIJER LIGA

1. Tuzla siti       8    7    1    0    18:7    22

2. Zrinjski          9    6    3    0    17:3    21

3. Sloboda      10    4    4    2    10:7    16

4. Sarajevo       9    4    2    3    10:8    14

5. Borac            9    3    4    2    12:13  13

5 Velež            10    3    3    4    8:11    12

7. Željezničar    9    2    5    2     6:7     11

8. Široki Brijeg   9    1    6    2    4:4       9

9. Rudar            9    2    2    5    9:13     8

10. Leotar          9    2    2    5    5:10     8

11. Posušje      10    1    4    5    6:16     7

12. Radnik         9    0    4    5    8:14     4

Godine stabilizacije

Predsjednik FK Željezničar Nazif Hasanbegović najavio je period stabilizacije kluba.

"Klub će nastaviti da obilježava 100 godina do kraja sezone. Vidjeli ste prekrasan vatromet, našu lokomotivu koja ide i koja nije stala nijednog trenutka. Ovog ljeta je izgledalo najdramatičnije, ali smo nastavili svoj put. U proteklim danima je konstituisana Skupština, plavi voz potpuno popunjen nastavlja u pravcu gdje smo krenuli. Ovo su godine stabilizacije, preispitivanja kako se na najbolji mogući način organizovati i krenuti dalje", rekao je Hasanbegović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije