Fudbal

Zlatan Ibrahimović: Godine su samo broj

Zlatan Ibrahimović: Godine su samo broj
Foto: N.N. | Zlatan Ibrahimović: Godine su samo broj

Zlatan Ibrahimović je kao vino. Godine mu, a ima ih skoro 38, ništa ne mogu i ne znače. Šveđanin i u poznim igračkim godina čini fudbal tako jednostavnim te obara rekorde i piše novu istoriju najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Da je drugačiji od ostalih napadača, pokazuje nevjerovatna statistka, a ona kaže da je s godinama sve bolji. Nedavno je u dresu LA Galaksija protiv Montreala postigao 300. pogodak nakon navršenih 30 godina. Sve je to uradio od trenutka kada je 3. oktobra 2011. godine napunio 30 godina.

Do tada je na svom kontu kao profesionalac imao 232 gola, pa ovaj podatak zvuči još impresivnije. Sve je to uradio u svega 371 utakmici, što znači da je njegov omjer golova 0,81 po utakmici. Njegove statistike su pojačane još jednom sjajnom sezonom u MLS-u. U samo 26 nastupa za kalifornijsku ekipu postigao je 27 golova.

Popularni Ibra je napunio 30 godina tokom svoje avanture u Milanu (2011/2012). Te sezone ukupno je postigao 32 gola prije nego što je prešao u Pari Sen Žermen, gdje je tokom četvorogodišnje čarolije postigao 156 golova.

Uslijedile su dvije sezone u Mančester junajtedu, gdje se dosta borio s povredom koljena, pa je bio ograničen na broj golova (29). Potom je uslijedio odlazak "preko bare", gdje je u dresu Galaksija još jednom potvrdio klasu, pokazavši da još nije rekao zadnju riječ (49 golova). U posljednjih osam godina Ibrahimović je osvojio 11 trofeja.

Prije nego što će ući u četvrtu deceniju života Ibra je postigao respektabilna 232 gola na 528 utakmica (0,44). Sve je krenulo od švedskog Malmea, onda je uživao četiri godine u Ajaksu, dvije u Juventusu, tri u Interu, te jednu u Barseloni i Milanu. U dresu Švedske je do 2016. godine postigao 62 pogotka, čak 34 nakon 30. rođendana.

Za nekoliko dana Ibrahimović će napuniti 38 godina i po svemu sudeći nastaviće da radi ono što najbolje zna -da postiže golove, pa nije ni čudo što ga u posljednje vrijeme ponovo povezuju s Junajtedom, kojem očajnički trebaju golovi. Dok ga navijači iščekuju, Ibra pokazuje i dokazuje da su godine samo broj. Možemo se nadati samo da ćemo jednog od najboljih napadača ikada što duže gledati na terenima i uživati u njegovim majstorijama i čarobnim golovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije