Fudbal

„Zmajevi“ pobjedom učvrstili liderstvo u Ligi nacija

„Zmajevi“ pobjedom učvrstili liderstvo u Ligi nacija
Foto: N/FS BiH | „Zmajevi“ pobjedom učvrstili liderstvo u Ligi nacija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Zenici na stadionu „Bilino polje“ Finsku u posljednjem četvrtom kolu prvog dijela treće sezone UEFA Lige nacija.

U napetoj utakmici punoj preokreta publika je vidjela čak pet pogodaka, a u konačnici su slavili „zmajevi“ rezultatom 3:2, te tako se učvrstili na prvom mjestu u grupi.

Ne pamti se da je reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala jedno poluvrijeme kakvo je bilo prvih 45 minuta susreta sa Finskom. Čak četiri gola, rezultatski preokreti i odlična igra „zmajeva“ tokom čitavog prvog poluvremena, izuzev dvije greške koje su ih skupo koštale u vidu dva primljena gola.

Već u 2. minutu BiH je prvi put zaprijetila, preko Sanjina Prcića čiji udarac sa 16 metara odlazi pored gola. „Zmajevi“ su poveli u 5. minutu, kada je Sauli Vaisanen nakon jednog kornera povukao Edina Džeku, a sudija Georgi Kabakov iz Bugarske bez dvoumljenja pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator najstrože kazne bio je Miralem Pjanić. BiH je i nakon postignutog gola nastavila sa napadima. U 8. minutu Edin Džeko je neometan šutirao glavom preko gola, nakon kornera koji je sa desne strane izveo Pjanić.

Finci dolaze do izjednačenja u 10. minutu. Probili su gosti lijevu stranu odbrane bh. reprezentacije preko Benjamina Kalmana, koji je asistirao za strijelca Temu Pukija.

Igrao se 16. minut kada je Lukas Hradecki odbranio udarac Harisa Duljevića sa desetak metara. Novi „hladan tuš“ za „zmajeve“ desio se u 18. minutu. Još jedna kontra Finaca krunisana je golom. Ovaj put u ulozi asistenta bio je Temu Puki, a strijelac Benjamin Kalman.

U 23. minutu dugu loptu Miralema Pjanića, Edin Džeko je spustio za Luku Menala, koji šutira pored gola. U 29. minutu BiH je došla do izjednačenja. Magija u nogama Miralema Pjanića koji je dao loptu iz prve kroz odbranu Finaca. Edin Džeko je izašao sam na golmana Finske i pogodio za 2:2. Bugarski arbitar je morao da sačeka informaciju iz VAR-a da li je bilo ofsajda, ali su centimetri ovaj put bili na strani bh. tima.

U 56. minutu nesporazum u odbrani između Anela Ahmedhodžića i Hrvoja Miličevića mogao je skupo da košta BiH, ali je Temu Puki šutirao pored gola iz dobre pozicije.

U 58. minutu ponovo je zablistao Edin Džeko, koji udarcem van kaznenog prostora dovodi BiH u vodstvo. U 64. minutu Finci su imali još jednu stopostotnu šansu, kada se Ilmari Niskanen našao sam pred Ibrahimom Šehićem, ali je šutirao pored gola.

U 72. minutu iz daljine je potegao Richard Jensen, ali se Ibrahim Šehić nije dao iznenaditi. U 76. minutu Pjanić je još jednom sjajno pronašao Džeku, koji je dugo lomio svog čuvara, ali je Hradecki na kraju uspio da ukroti njegov udarac.

U drugoj utakmici u grupi B3 Lige UEFA Lige nacija koja je igrana u Bukureštu Crna Gora je ubjedljivo savladala Rumuniju sa 3:0.

Nakon četiri odigrana kola u junskom mini ciklusu na tabeli vodi Bosna i Hercegovina sa 8 bodova. Crna Gora ima 7, Finska 4, a Rumunija 3 boda.

Nastavak Lige nacija na programu je krajem septembra, kada BiH dočekuje Crnu Goru (23. septembar), a u posljednjem kolu gostuje Rumuniji (26. septembar).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije