Fudbal

"Zmajevi" traže čudo u Francuskoj

"Zmajevi" traže čudo u Francuskoj
Foto: N.N. | "Zmajevi" traže čudo u Francuskoj

Seriju od 13 utakmica u nizu bez pobjede fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (od 20.45) će pokušati prekinuti protiv Francuske.

Posljednji put slast pobjede bh. selekcija osjetila je još 18. novembra 2019. godine, kada je savladala Lihtenštajn u gostima rezultatom 3:0. Na stadionu "La Meinau" u Strazburu "zmajevi" protiv supermoćnih domaćina i aktuelnih svjetskih prvaka traže čudo koje bi ih vratilo u ozbiljnu trku za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2020. godine. Večerašnja utakmica biće šesti međusobni duel ova dva tima, a statistika dosadašnje istorije u potpunosti je na strani "trikolora", koji imaju tri pobjede i dva remija.

Ono u što se uzdaju u bh. taboru svakako je posljednji meč s Francuskom igran na "Grbavici". Izabranici selektora Ivajla Peteva, koji je taj meč odgledao iz karantina hotelske sobe zbog virusa korona, tada su po ocjenama mnogih odigrali jako dobro, diciplinovano i obećavajuće. Međutim, na kraju je izostao povoljen rezultat, jer su Francuzi ipak slavili s minimalnih 1:0, ali se Edin Džeko, Mirelem Pjanić i društvo nadaju da večeras protiv favorizovanog protivnika mogu prirediti senzaciju.

"Taj dugi niz od 13 mečeva bez pobjede nam je teret svima, smeta i meni, ali sam siguran da će se stvari okrenuti u našu korist. Najvažnije je da vjerujemo u sebe. Ne bih ništa da prognoziram i kalkulišem. Moramo biti čvrsti. Tražićemo igru i rezultat koji nam odgovaraju, pa ćemo vidjeti šta će nam to donijeti. Svi koji vole reprezentaciju žele dobre rezultate i siguran sam da će oni doći. Sve zavisi od nas, u današnjem fudbalu svako može pobijediti svakoga. Znam da možemo i potrudićemo se da sve odradimo na najbolji način", rekao je Petev, čiji će puleni nakon gostovanja u Francuskoj odigrati još dvije utakmice u Zenici.

Prva je prijateljska s Kuvajtom 4. septembra, a zatim kvalifikacijska za Mundijal s Kazahstanom 7. septembra. Od zemalja regiona večeras borbu za odlazak u Katar naredne godine nastavljaju još Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. "Vatreni" su lideri svoje grupe i igraju derbi kola s glavnim rivalom Rusijom. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić rado se prisjeća lijepih moskovskih uspomena i istorijskog srebra sa SP osvojenog upravo u ovoj zemlji, ali svjestan je činjenice da se u fudbalu ne živi od stare slave.

"Tri su godine prošle od Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali to je sada iza nas. Lijepo je doći ovdje i prisjetiti se svega što smo doživjeli, ali naš novi zadatak je kvalifikacijska utakmica protiv Rusije, fokusirani smo isključivo na to", kaže Dalić i dodaje:

"Koliko će nam bodova biti dovoljno za Katar? Prema nekoj mojoj računici, za prvo mjesto će nam trebati 20 ili 21, što znači da ih u sedam idućih utakmica moramo uhvatiti još 14-15. U ovom je trenutku najvažnije neporažen se vratiti s gostovanja kod glavnih konkurenata u borbi za prvo mjesto u skupini."

Dalić je uoči septembarskih utakmica najprije zbog povrede aduktora ostao bez kapitena i najboljeg igrača Luke Modrića. Onda je, zbog istog razloga, barem za prvu utakmicu, ostao lišen usluga i Ante Budimira.

"Luku je nemoguće zamijeniti i nadomjestiti, ali zato svi ostali igrači moraju preuzeti veću količinu odgovornosti, oni iskusniji pogotovo. Luku se ne može zamijeniti jednim igračem, već svi drugi moraju preuzeti više odgovornosti. Biće nam teško bez Luke i njegove pomoći, ali na to se moramo privikavati. Neće Luka s nama biti vječno, vjerujem da ćemo ga zamijeniti kao momčad, jer njega ne možemo mijenjati po onoj šahovskoj - figura za figuru", smatra Dalić.

Kvalifikacijski mečevi

Danas se igra ukupno 13 kvalifikacijskih utakmica u Evropi. Četvrti krug borbe za odlazak na Mundijal otvaraju Kazahstan i Ukrajina s početkom u 16 časova. Ostali mečevi igraju se od 20.45, a sastaju se: Danska - Škotska, Farska Ostrva - Izrael, Francuska - Bosna i Hercegovina, Latvija - Gibraltar, Luksemburg - Azerbajdžan, Malta - Kipar, Moldavija - Austrija, Norveška - Nizozemska, Portugal - Irska, Rusija - Hrvatska, Slovenija - Slovačka i Turska - Crna Gora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije