Fudbal

Zmajevi žele častan oproštaj

Zmajevi žele častan oproštaj
Zmajevi žele častan oproštaj

Bez obzira što smo bez šansi za plasman u osminu finala, imamo obavezu prema navijačima da s Iranom odigramo dobru utakmicu i pokušamo ostvariti povoljan rezultat, smatra Asmir Begović.

Čuvar mreže bio je jedna od rijetko jakih karika u reprezentaciji BiH u utakmici protiv Nigerije, nakon koje je i priznao da ne pamti kad je imao više posla.

"Mundijal još nije završen za nas. Imamo još jedan meč u kojem nam se otvara prilika da se iskupimo, popravimo utisak, obradujemo navijače i predstavimo se u jednom boljem svjetlu. Moramo odigrati kao da smo još u igri", kazao je Begović i dodao:

"Ne pruža se svaki dan prilika igranja na Svjetskom prvenstvu. Ovo je veliko takmičenje, puno smo truda uložili da se nađemo ovdje u Brazilu i moramo dati sve od sebe da pokušamo ostvariti prvu pobjedu. Bilo bi lijepo da naš debi na Mundijalu završi s makar jednim trijumfom".

Uz lošu atmosferu u bh. taboru, danas protiv Irana od 18 časova u Salvadoru posao bi mogla otežati i povreda Miralema Pjanića. Fudbaler Rome u ponedjeljak je na treningu odradio samo zagrijavanje, a potom presjedio sanirajući ledom otok na desnom skočnom zglobu. Zbog toga je upitan njegov nastup na oproštaju sa "persijancima".

"Ova generacija je imala san. Nije nam se ostvario po pitanju prolaza u drugi krug, ali smo prvi koji su izborili učešće na samom Mundijalu. Bez obzira što smo izgubili prva dva meča, ne možemo sve baciti pod noge. Poslije Irana idemo kući, ali treba da se potrudimo da to ne bude pognute glave", kazao je Toni Šunjić, takođe jedan od boljih u porazu protiv "superorlova".

A na meti oštrih kritika, negativnih komentara, uz kapitena Emira Spahića, našao se i golgeter Edin Džeko. Navijači mu zamjeraju nedovoljno zalaganje, malo trčanja, pa čak i osmijeh nakon meča, a on je na sve to odgovorio da niko nije želio više od njega plasman u osminu finala SP-a.

"Nismo uspjeli proći dalje, nažalost! Nismo imali ni sreće, a i neke druge stvari su bile protiv nas. Međutim, iz ovoga moramo izaći još jači jer pobjednik se prepoznaje po tome koliko brzo ustane nakon pada. Mi ćemo se već protiv Irana pokušati iskupiti za propušteno jer naša misija stvaranja jake i uticajne reprezentacije tek počinje", napisao je Džeko na svom Facebook profilu.

Razočaran je ne samo rezultatom, već i komentarima. Ističe da argumentovanu kritiku, utemeljenu na činjenicama i od ljudi koji su realni, uvijek prihvata.

"Navikao sam na kritike, ali i na 'pljuvanje', i to od onih koji su ubijeđeni da bi više od mene voljeli da sam postigao gol. Više od svih navijača zajedno, vjerujte, volio bih da sam postigao taj gol, koji će sudija priznati, i još jednom donio radost svojoj zemlji. Izgubili smo, ali moramo dići glavu gore i nastaviti se boriti protiv svih nepravdi, nedaća, ali i, nažalost, svih dušebrižnika", napisao je između ostalog Džeko.

U drugom meču ove grupe snage će odmjeriti Argentina i Nigerija. Plasman u osminu finala tražiće Švajcarska i Ekvador u Grupi E. Francuska je jedina sigurna iz ove grupe, a posljednjih 90 minuta će odlučiti o drugoj selekciji koja ide među 16 najboljih. Švajcarskoj je potrebna pobjeda protiv Hondurasa i sigurno će se plasirati u osminu finala, dok Ekvadoru pored trijumfa nad Francuskom treba i kiks Švajcarske.

  • 5 međusobnih utakmica odigrale su reprezentacije BiH i Irana do sada, a omjer je na strani azijskog tima sa četiri pobjede i jednim remijem
  • 23 gola ukupno do sada postigle su ove dvije ekipe u međusobnim duelima, od čega sedam BiH i 16 Iran.

Bh. navijač prijetio smrću sudiji?

Sudiji Piteru O' Liriju koji je zajedno sa pomoćnicima napravio više grešaka tokom meča BiH - Nigerija navodno je prijećeno smrću, a prijeteći poziv je upućen iz Evrope, objavio je portal, Nzherald.co.nz. Portal Nzherald.co.nz navodi da je nakon utakmice njihov telefonski broj, na koji se inače javlja dežurni urednik, nazvao navijač koji je uputio prijetnje smrću O' Liriju, a navodno se radi o navijaču reprezentacije BiH. Detalje ove prijetnje urednici portala su proslijedili policiji u novozelandskom gradu Vangarei koja trenutno istražuje ovaj slučaj. Protiv Pitera O'Lirija pokrenuta je i online peticija kojom se traži da FIFA otpusti ovog sudiju. Peticiju je do sada potpisalo 23.000 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije