Fudbal

"Zmajevima" samo bod protiv Kazahstana

"Zmajevima" samo bod protiv Kazahstana
Foto: N/FS BiH | „Zmajevima“ samo bod protiv Kazahstana

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na stadionu „Bilino polje“ u Zenici u svojoj četvrtoj utakmici kvalifikacija osvojila samo bod protiv Kazahstana rezultatom 2:2 i tako šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine svela na minimum.

Bh. fudbaleri odlično su otvorili utakmicu i već u ranoj fazi napravili nekoliko dobrih prilika. Prvo je polukontru „povukao“ Ermedin Demirović, proslijedio loptu za Seada Kolašinca koji je pokušao pronaći Edina Džeku, ali je dobro intervenisao golman gostiju.

Već u sljedećem napadu šut sa distance je isprobao Miralem Pjanić, a lopta je završila iznad gola. U petoj minuti Miroslav Stevanović je sjajno pronašao Edina Džeku kojem je lopta odskočila i nakon sudara bh. kapitena sa protivničkim golmanom završila u gol autu.

Treću dobru situaciju „zmajevi“ su imali u 11. minuti kada je sa ruba šesnaesterca Edin Džeko loptu poslao iznad gola, kao i 16. minuti kada ge je odlično u petercu proigrao Miralem Pjanić. Seriju promašaja bh. tima nastavio je u 21. minuti i Sead Kolašinac šutiravši pored gola, a onda je još jednom i Edin Džeko u 25. minuti bio neprecizan.

Kapiten „zmajeva“ u 36. minuti glavom je spustio loptu za Ermedina Demirovića, koji se uspio osloboditi svojih čuvara i izboriti se za šut, ali samo pored gola.

Kazahstanci su mrežu Ibrahima Šehića pokušali ugroziti prvi put tek u 41. minuti kada je Vasiljev šutirao daleko pored gola. Ipak i pored apsolutnog posjeda lopte i dominacije sa čak 16 šuteva prema protivničkom golu u prvom poluvremenu, fudbaleri Bosne i Hercegovine na odmor su otišli sa rezultatom 0:0.

I kada se u nastavku utakmice očekivalo konačno vodstvo „zmajeva“ uslijedio je „hladan tuš“ u 52. minuti. Gosti su izveli svoj prvi korner na utakmici i pogodili preko Islambeka Kuata nakon loše reakcije bh. odbrane.

Izabranici selektora Ivajla Peteva izjednačili su u 74. minuti kada je sa bijele tačke pogodio Miralem Pjanić, pošto je prethodno u svom šesnaestercu Maročkin oborio Edina Džeku.

Preokret i veliko slavlje za oko 5.000 domaćih navijača donio je rezervista Luka Manalo u 86. minuti koji je glavom poslao loptu u mrežu nakon odličnog ubačaja iz kornera u režiji Miralema Pjanića.

Čekao se posljednji sudijski zvižduk, a Zainutdinov je u petoj minuti nadoknade vremena pogodio iz slobodnog udarca za konačnih 2:2.  

U drugoj takođe večeras odigranoj utakmici Grupe D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Francuska je na domaćem terenu opravdala ulogu favorita protiv Finske i slavila rezultatom 2:0.

Francuzi su na prvom mjestu na tabeli sa 12 bodova. Drugo mjesto trenutno zauzima reprezentacija Ukrajine sa 5 bodova koliko ima i Finska. Bosna i Hercegovine je četvrta sa 3 boda, a isti učinak ima i Kazahstan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije