Fudbal

Zvezda i Partizan dobili evropsku licencu, Radnički nije

Zvezda i Partizan dobili evropsku licencu, Radnički nije
Foto: N.N. | Zvezda i Partizan dobili evropsku licencu, Radnički nije

STARA PAZOVA - Komisija za licenciranje klubova Fudbalskog saveza Srbije (FSS) dodijelila je licence za takmičenja u organizaciji Evropske fudbalske unije (UEFA) Crvenoj zvezdi, Partizanu, TSC-u, Čukaričkom, Vojvodini, Voždovcu, Mladosti i Napretku, prenosi Tanjug.

Radnički iz Kragujevca još uvijek nije dobio odobrenje za izlazak u Evropu, iako je veoma blizu obezbjeđivanja mjesta koje vodi u kvalifikacije za Ligu konferencija. 

Kako je saopšteno sa sajtu FSS, Komisija za licenciranje klubova, odnosno prvostepeni organ u postupku licenciranja, na sjednici koja je održana 19. aprila, razmatrala je dokaze o ispunjenosti kriterujuma za klubove koji su se prijavili za postupak licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA, za takmičenje u Super ligi i za takmičenje u Prvoj ligi, za takmičarsku sezonu 2024/2025. 

Razmatrani su dokazi vezani za sve kriterijume: sportske, infrastrukturne, personalno-administrativne, pravne kao i finansijske. Dokazi su razmatrani na osnovu izvještaja eksperata za svaki od naprijed pomenutih kriterijuma. Komisija je konstatovala da je pristiglo trinaest prijava, kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijume od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA, odnosno dvadeset i četiri prijave kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Super ligi i osamnaest prijava kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Prvoj ligi. 

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, Komisija je jednoglasno odlučila da se, a na osnovu dokaza o ispunjenost kriterijuma, izda licenca za takmičenja u organizaciji UEFA FK Crvena zvezda, FK Partizan, FK TSC, FK Čukarički, FK Vojvodina, FK Voždovac, FK Mladost i FK Napredak, koji su u potpunosti ispunili svih pet kriterijuma predviđenih odredbama Pravilnika o licenciranju. Ova licenca podrazumijeva da navedeni klubovi imaju pravo da nastupaju kako u takmičenjima u organizaciji UEFA, tako i u Super ligi u takmičarskoj sezoni 2024/2025, a u zavisnosti od ostvarenog sportskog rezultata. 

Takođe je sproveden i postupak licenciranja ženskih klubova za takmičenja u organizaciji UEFA, odnosno Ligu šampiona za žene. Komisija je odlučila da se izda licenca ŽFK Crvena zvezda i ŽFK Spartak. Licencu za takmičenje u Super ligi za takmičarsku sezonu 2024/2025 dobili su FK Radnički 1923, FK Javor, FK IMT, FK Železničar, FK Radnik, OFK Beograd, FK Smederevo 1924 i FK Jedinstvo. Licencu za takmičenje u Prvoj ligi za takmičarsku sezonu 2024/2025 dobili su FK Mačva, OFK Vršac, RFK Grafičar, FK Metalac, GFK Sloboda, FK Mladost GAT, FK Borac 1926, FK Loznica i FK Trajal. Ostali klubovi koji nisu uspjeli da dokažu da su ispunili kriterijume imaju mogućnost da u žalbenom postupku to dokažu i da na taj način dobiju licencu za takmičarsku sezonu 2024/2025.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije