Izbor sportiste

Izbor najboljeg sportiste BiH: Rukometu sedam kolektivnih nagrada

Izbor najboljeg sportiste BiH: Rukometu sedam kolektivnih nagrada
Foto: N.N. | Izbor najboljeg sportiste BiH: Rukometu sedam kolektivnih nagrada

Rukomet je u kategoriji kolektivnih nagrada najnagrađivaniji sport u više od dvije decenije dugoj istoriji Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nagrada za ekipu godine čak sedam puta pripala je rukometašima. Slavu rukometnog sporta na najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH prvi su pronijeli igrači Rukometnog kluba Izviđač zahvaljujući izvrsnim rezultatima prije svega na međunarodnoj sceni. Isti uspjeh klub iz Ljubuškog ponovio je i godinu dana kasnije, a i naredne tri sezone bile su u znaku istog sporta.

Međutim, primat je u 2006, 2007. i 2008. godini preuzeo Rukometni klub Bosna iz Sarajeva. Prvi plasman u istoriji na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo, vratio je ovaj sport ponovo na pozornicu 2014, ali te godine nagrada je pripala muškoj rukometnoj reprezentaciji BiH. Državna selekcija nagrađena je za ekipu godine i 2019.

Po pet puta najbolji među najboljim kolektivima došli su iz svijeta fudbala i košarke. Najvažniju sporednu stvar na svijetu na izboru najboljeg sportiste BiH promovisao je na prvom izboru 2001. Fudbalski klub Željezničar. Kroz istoriju manifestacije nagrada je još četiri puta otišla na adresu fudbalske reprezentacije BiH. Dvije nagrade krase vitrine ženske košarkaške reprezentacije BiH, te po jedna mušku seniorsku, mušku kadetsku reprezentaciju i Košarkaški klub Igokea.

Slavodobitnici priznanja za ekipu godine još su bili dva puta muška karate reprezentacija, a po jednom Šahovski klub Bosna i Dejvis kup reprezentacija BiH. Kada je riječ o kategoriji najbolja ekipa u sportu osoba sa invaliditetom, apsolutni primat drži reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci sa 19 priznanja do sada. Po jedan ima Klub sjedeće odbojke SPID i Klub košarke u kolicima Vrbas iz Banjaluke.

Tradicionalna manifestacija 22. Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a ove godine biće održana 23. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, uz direktan prenos na BHT 1 i www.nezavisne.com.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije