Izbor sportiste

Izbor najboljeg sportiste BiH: Statua znak prepoznatljivosti

Izbor najboljeg sportiste BiH: Statua znak prepoznatljivosti
Foto: N.N. | Izbor najboljeg sportiste BiH: Statua znak prepoznatljivosti

U protekle više od dvije decenije manifestacija Izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine postala je prepoznatljiva po više parametara, a jedan od zaštitnih znakova svakako je i brendirana statua koja se dodjeljuje slavodobitnicima u 12 kategorija.

Zaštićeni kipić, koji predstavlja siluetu čovjeka, izrađuje se u srebrnoj boji i danas krasi vitrine skoro 300 sportista, trenera, sportskih radnika, klubova i organizacija, koji žive, rade i djeluju ne samo u BiH, nego širom svijeta.

Pravilnikom o nagrađivanju koji verifikuje Organizacioni odbor manifestacije statua se dodjeljuje u kategoriji najbolji sportista, najbolja sportistkinja, najbolja ekipa, najbolji trener, nagrada publike - čitalaca "Nezavisnih novina", najperspektivniji sportista, najperspektivnija sportistkinja, nagrada za fer-plej - sportski uzor, nagrada za razvoj sporta u BiH, životno djelo, najbolji sportista za osobe s invaliditetom i najbolja ekipa u sportu osoba s invaliditetom.

Prva manifestacija Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH održana je u decembru 2001. godine u hotelu koji je tada nosio naziv "Holiday inn" (danas "Holiday").

Prve tri godine nagrađenima su dodjeljivani pehari, a od 2004. godine izbrendirana je statua koju su do danas između ostalih u svoje ruke dobili, u zavisnosti od kategorija: Edin Džeko, Amel Tuka, Ivica Osim, Dušan Bajević, Lana Pudar, Miralem Pjanić, Džonkel Džons, Miroslav Ćiro Blažević, Aco Petrović, Mirza Teletović, Stefan Majdov, Larisa Cerić, Safet Sušić, Džanan Musa, Damir Džumhur, Blaž Slišković, Zvjezdan Misimović, Dragan Marković, Marjan Beneš, Razija Mujanović...

Prvi nagrađeni koji je podigao brendiranu statuu bio je kuglaš Đorđe Paštar, koji je 2004. godine proglašen za najboljeg među najboljima. U 2007. razdvojene su nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji. Te godine laureati su bili Markica Dodig i karatistkinja Arnela Odžaković.

Tradicionalna manifestacija 22. Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a biće održana 23. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, uz direktan prenos na BHT 1 i www.nezavisne.com.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije