Izbor sportiste

Izbor najboljeg sportiste BiH: Žiri skraćuje liste nominovanih

Izbor najboljeg sportiste BiH: Žiri skraćuje liste nominovanih
Foto: N.N. | Izbor najboljeg sportiste BiH: Žiri skraćuje liste nominovanih

Treća sjednica stručnog žirija 21. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio televizije BiH biće održana danas.

Žiri kojim ove godine predsjedava slavno ime bh., regionalnog i svjetskog rukometa Jasmin Mrkonja krenuće u finalizaciju posla izbora najboljih bh. sportskih ambasadora.

Nakon što su na prošlom sastanku usvojene šire liste u svim konkurencijama danas će na trećoj sjednici popis najboljih među najboljima biti redukovan.

"Imali smo veoma konstruktivan i kvalitetan drugi sastanak na kojem smo detaljno pregledali i usvojili listu sa preko 100 kandidata u svih 12 kategorija. Raduje činjenica da i ove godine nisu izostali brojni vrhunski rezultati naših sportista na velikim međunarodnim takmičenjima. Naša obaveza, nas ljudi u žiriju je da ih prepoznamo i nagradimo one najbolje među najboljima. Rezultat je taj koji se vrednuje, samo je rezultat mjerilo uspjeha i samo rezultat će biti presudan prilikom donošenja odluka. Moramo biti pravedni, niko ne smije i neće biti oštećen. Žiri je u proteklih 19 godina upravo ispravnim odlukama ovoj manifestaciji s pravom nametnuo epitet najrelevantnijeg izbora ovakve vrste. Nikada nije bilo primjedbi na konačne odluke jer su bile ispravne, a taj visoko postavljeni standard i mi ćemo morati ispoštovati. Ništa nije prepušteno slučaju, svaki pristigli prijedlog je detaljno razmotren i na prve dvije sejdnice, pa nema sumnje da će tako biti i na trećoj kada ćemo broj kandidata za najbolje među najboljima svesti na najuži krug. Za neke smo nominacije tražili i dodatna obrazloženja iz njihovih saveza", rekao je Jasmin Mrkonja, predsjednik žirija Izbora najboljeg sportiste BiH.

Tradicionalno će nagrade biti dodjeljene u ukupno 12 kategorija. Žiri će danas skratiti liste u 11 kategorija. O jednoj "nagradi publike" će odlučivati isključivo čitaoci "Nezavisnih novina". Za nagrade u godini na izmaku je nominovano ukupno 115 kandidata u svim kategorijama. Lista je sačinjena na osnovu dostavljenih nominacija iz 13 strukovnih sportskih saveza, a prijedloge su dostavili i članovi žirija.

Današnja sjednica žirija počeće u 10 časova a u međuvremenu su stigle i nove nominacije. U pitanju su bh. biciklista Vedad Karić za kategoriju najboljeg sportiste i dva kandidata iz Sambo sporta BiH.

"Olimpijski komitet BiH je i ove godine je ponosni partner ove značajne manifestacije za bh. sport. Mi u OK BiH kao i svih ranijih godina smo motivisani dati svoj snažan doprinos da i ovogodišnji izbor protekne kao i svi prethodni na najvišem nivou. Siguran sam da ćemo i ovogodišnje naše zajedničko putovanja s ciljem izbora i promocije najboljih pojedinaca završiti na radost sportista i sportskih radnika, onih najzaslužnijih", poručio je Izet Rađo, potpredsjednik OK BiH.

Partner Izbora je Olimpijski komitet BiH. Neizostavnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Manifestacija 21. Izbor najboljeg sportiste BiH biće održana 20. decembra na programu BHT1 i portalu nezavisne.com sa početkom u 20 časova.

18 kandidata konkuriše za najboljeg sportistu u godini na izmaku

15 dama je na široj listi za najbolju sportistkinju BiH u 2021. godini

19 timova nominovano je za nagradu najmjenjenu najboljem sportskom kolektivu

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije